Prostreno.cz

Omega-3 mastné kyseliny snižují agresivní chování

Doplněk stravy, který může omezit míru násilí a pomoci nastolit mír ve společnosti? Je volně dostupný v každé lékárně. Jde o vychvalované omega-3 mastné kyseliny!

Omega-3 mastné kyseliny jsou pro tělo natolik důležité, že se jejich nedostatek dává do přímé souvislosti s rizikem předčasného úmrtí (1). Jakožto klíčové živiny podporují činnost naprosto všech buněk a orgánů, díky čemuž můžeme žít svůj život naplno.

Medicína skoro kouzelná

Tyto všemocné kyseliny mají protizánětlivé účinky, proto významně omezují pravděpodobnost chronických chorob, a to včetně rakoviny a revmatoidní artritidy. Zároveň krotí symptomy astmatu, ulevují při migréně, normalizují hladinu cukru v krvi, předcházejí makulární degeneraci, posilují mozkové funkce, normalizují krevní tlak a zabraňují onemocnění koronárních tepen (2). Užívání doplňků s jejich obsahem má také velký vliv na chování, od čehož si hodně slibují i soudní systémy.

Z rebela a buřiče krotký beránek?

Američtí vědci z Pensylvánské univerzity na základě své studie (3) publikované v magazínu Aggression and Violent Behavior došli k názoru, že omega-3 mastné kyseliny snižují agresivitu o více než 20 procent. „Všichni si myslíme, že nastal čas zavést jejich suplementaci, a to bez ohledu na to, zda jde o konkrétní komunity, kliniky nebo trestní soudnictví,“ poznamenává psychiatr, profesor kriminologie a hlavní autor studie Adrian Raine (4). Jak by taková celoplošná mírumilovná výživa měla vypadat v praxi, o tom se ještě diskutuje, ale už teď se do zmíněných látek vkládají velké naděje.

Lepší něco než nic

„Není to zázračná pilulka, co problém násilí ve společnosti zcela vyřeší. S našimi novými zjištěními ale pevně věříme, že omega-3 mastné kyseliny mohou alespoň výrazně pomoci, proto bychom měli začít okamžitě jednat,“ myslí si kriminolog Adrian Raine.

Zdroje: (1) www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/higher-blood-omega-3s-associated-with-lower-risk-of-dying-among-older-adults/, (2) www.medparkhospital.com/en-US/lifestyles/omega-3-health-benefits-of-nutrition, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359178924000466?fr=RR-2&ref=pdf_download&rr=8876a9a31fd872aa, (4) www.nypost.com/2024/05/31/lifestyle/omega-3-supplements-may-make-you-less-aggressive-study/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Špenátová omeleta

30min
(34 hlasů)

Snídaně z lásky

20min
(38 hlasů)

Hruškové lívanečky

40min
(29 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba