Prostreno.cz

Energetické nápoje mohou přivodit infarkt

Že škodí zubům a trávení, o tom jsme slyšeli snad už tisíckrát. Ale že nás po vypití energetického nápoje může postihnout i infarkt, to je vážně šokující novinka. Důvodem je vysoký obsah kofeinu i dalších legálních stimulantů.

S nevyspáním a únavou bojuje každý po svém. Někdo si na sebe otevře okno a zvýší příjem vody, zatímco jiný se pocit vyčerpání snaží rozchodit nebo zapít kávou. Pro extra rychlou vzpruhu jsou tu i energetické nápoje, se nimiž se ale pojí určitá rizika.

S povzbuzením přicházejí následky

„Energeťák“ obvykle obsahuje velké množství kofeinu, přidaných cukrů i dalších legálních stimulantů, jako je guarana, taurin a L-karnitin. Je pravda, že okamžitě zvyšuje bdělost, pozornost i hladinu energie, ale po jeho konzumaci stoupá i krevní tlak a srdeční frekvence (1). Tím se mohou narušit kardiovaskulární funkce, což je faktor, který může vést k zástavě srdce a infarktu, varují lékaři. Třeba ti z americké neziskové organizace Mayo Clinic při přezkoumání případů svých 144 pacientů přišli na to, že těsně před život ohrožující srdeční epizodou vypilo energetický nápoj 5 procent z nich (2). Zda-li je to náhoda, to těžko soudit.

Opatrnosti není nikdy dost

„Ačkoli relativní riziko je malé a absolutní riziko náhlé smrti po konzumaci energetického nápoje ještě menší, lidé by ho stejně měli zvážit. Zvláště pak ti, kteří mají ke genetickému onemocnění srdce nějaké predispozice,“ domnívá se americký kardiolog Michael J. Ackerman (3). Čistě pro srovnání – v jednom průměrném šálku kávy je 100 mg kofeinu, v případě zmiňovaných nápojů se rozmezí pohybuje mezi 80 až 300 mg. Existují však i výrobky, v nichž je tohoto stimulantu mnohem víc. Na jaře letošního roku světem otřásl příběh zdravého a nadějného mladíka z předměstí Pittsburghu, který utrpěl zástavu srdce poté, co se napil energetického drinku (4). Později se zjistilo, že obsah kofeinu v tomto smrtelném občerstvení byl 390 mg. „Tohle není jen náhodná asociace, nechceme být lhostejní, proto bijeme na poplach,“ dodává kardiolog Michael J. Ackerman.

Zdroje: (1) www.cdc.gov/healthyschools/nutrition/energy.htm, (2) www.heartrhythmjournal.com/article/S1547-5271(24)00189-9/fulltext, (3) www.medicalnewstoday.com/articles/energy-drinks-linked-to-potential-heart-attack-risk-for-people-with-genetic-condition, (4) www.nypost.com/2024/05/21/business/paneras-super-caffeinated-charged-lemonade-caused-perfectly-healthy-teen-to-suffer-near-fatal-heart-attack-suit/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vanilkové vafle

40min
(40 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(19 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Domácí granola

30min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba