Prostreno.cz

V pozadí ekzému může stát nadbytek sodíku

Se sodíkem je to složité. Většina lidí ho konzumuje v nadměrných dávkách, které škodí nejen zdraví, ale i pleti, protože zvyšují pravděpodobnost ekzému. Jaký je jeho bezpečný denní limit?

Atopická dermatitida neboli ekzém je zánětlivé onemocnění, které zasahuje do všech věkových skupin. Objevit se může kdekoli na těle, nejčastěji však postihuje ruce, obličej, krk a kožní záhyby. Obvyklé příčiny zahrnují genetiku, sklony k alergiím, dysfunkci imunitního systému, endokrinní poruchy, kolonizaci určitých bakterií, nadměrné pocení i chemikálie obsažené v čisticích prostředcích (1). Zdravé kůži to ale dokáže pěkně osolit i sodík. Nemáte ho ve stravě až příliš? Klidně rozpoutá svědivé peklo!

Sonda do svědomí i lednice

Konzumace potravin s vysokým obsahem sodíku výrazně zvyšuje šance na rozvoj ekzému, shodují se lékaři (2). Pokud si nejste jistí, o jaké chuťovky přesně jde, pak musíme zklamat všechny příznivce balených krevet, instantních polévek, uzenin, kupovaných zeleninových šťáv, salátových dresinků, mražené pizzy, balených bujónů a vývarů, tavených sýrů, kečupu a překvapivě i sladkých sušenek (3). Denní sodíkový limit stanovený výživovými poradci je 2300 mg, Světová zdravotnická organizace doporučuje spíše 2000 mg (4). Potíž je v tom, že většina lidí uvedenou dávku mnohokrát překračuje. Možná i proto se ekzém objevuje u jedné osoby z deseti (5).

I špetka si vybere svou daň

Jen tak mimochodem, každý gram sodíku navíc vyloučeného do moči během 24 hodin je spojován s o 11 procent vyšší pravděpodobností diagnózy ekzému, o 16 procent větší pravděpodobností aktivního vzplanutí a s 11procentním zhoršením stávajícího stavu. Tento minerál kráse vážně žádné laskavosti nedělá. Koneckonců, jeho nadbytek podporuje i dehydrataci a tvorbu předčasných vrásek (6).

Zdroje: (1) www.westlakedermatology.com/blog/eczema-facts/, (2) www.jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/2819233?guestAccessKey=e9d87643-fe9a-4243-bd3f-07e501518dea&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=060524, (3) www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-sodium#25.-Boxed-meal-helpers, (4) www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/sodium/art-20045479, (5) www.nationaleczema.org/research/eczema-facts/#:~:text=31, (6)www.healthline.com/health/food-nutrition/food-cause-wrinkles#white-sugar





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba