Prostreno.cz

Vinu na rakovině tlustého střeva nese hlavně stravování

Hamburger, hranolky nebo mražená pizza. To trávení vážně nechutná, protože s každým soustem roste riziko rychlejšího stárnutí buněk, zánětů a kolorektálního karcinomu.

Případů rakoviny tlustého střeva je stále víc, a to hlavně mezi mladšími generacemi. Jsou snad předurčené genetické předispozice silnější než kdy dřív? Nebo za to může populační nadváha s obezitou, kouření a chronický stres plynoucí z téhle hektické doby? Určitý podíl tyto jmenované faktory dozajista mají, ovšem největší vinu zřejmě pořád nese stravování.

Tuk všude, kam se podíváš

Takzvaná „západní dieta“, tedy jídelníček s vysokým obsahem tuku, a naopak nízkým podílem vlákniny a dalších prospěšných živin, časem v trávicím traktu vyvolává negativní změny, které zvyšují riziko raného vzniku kolorektálního karcinomu, shodují se lékaři (1). Všechna jídla z rychlého občerstvení, jako jsou smažené hranolky, hamburgery a kuřecích stripsy jsou sice dobrá na chuť, ale narušují velmi jemnou rovnováhu bakterií v gastrointestinálním systému, což vede k zánětu, rychlejšímu stárnutí buněk i větší náchylnosti k onkologickým chorobám. Podobný účinek mají i tučné zpracované polotovary, které se v nákupních košících dnešní populace objevují zcela běžně.

Není mi tolik, na kolik vypadám

Dle dosavadních zjištění bývají lidé s kolorektálními karcinomy zpravidla o 15 let biologicky starší, než je jejich skutečný věk. A je to právě „zásluha“ tučného jídla, které jde se zhoršeným stavem buněk a rakovinou ruku v ruce. Proto se neustále důrazně doporučuje (2) vyvážený jídelníček s vysokým příjmem vlákniny, který pravděpodobnost rakoviny značně omezuje, a to hned u několika typů. Tato mocná složka potravy totiž vyživuje prospěšné střevní bakterie, harmonizuje jejich rovnováhu a předchází rozvoji nádorů (3). Jak jste na tom s ovocem, zeleninou, celozrnnými produkty, ořechy a semínky jakožto hlavními vlákninovými zdroji?

Zdroje: (1) www.meetings.asco.org/abstracts-presentations/237095, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10255454/#, (3) www.longevity.stanford.edu/lifestyle/2024/04/08/what-is-fiber-and-why-is-it-important-for-the-microbiome/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat