Prostreno.cz

Sběr tužebníku na ozdravnou mastičku právě vrcholí

Utužit zdraví je potřeba ve všech směrech a všemi způsoby. Tužebník je na to ideální parťák.

Tužebník, známý také pod latinským názvem Filipendula ulmaria, je bylinka, která roste na vlhkých místech a loukách. Jeho sběr právě vrcholí a je ideální čas využít jeho léčivých vlastností k výrobě ozdravné masti. Tužebník byl po staletí používán v tradiční medicíně pro své protizánětlivé a analgetické účinky. V tomto článku se podíváme na to, proč a jak sbírat tužebník a jak z něj připravit účinnou mast.

Proč sbírat tužebník?

Tužebník obsahuje řadu biologicky aktivních látek, včetně flavonoidů, salicylátů, taninů a esenciálních olejů. Tyto látky mají protizánětlivé, analgetické a antipyretické vlastnosti, což z něj činí vynikající bylinu pro léčbu různých bolestí a zánětů. Tradičně se používá k léčbě revmatismu, artritidy, bolestí hlavy a horečky. Díky obsahu salicylátů, přírodních forem aspirinu, může také pomoci při bolestech svalů a kloubů.

Kdy a jak sbírat tužebník?

Ideální čas pro sběr tužebníku je během jeho květu, který obvykle probíhá od června do srpna. Sbírají se především květy a vrcholové části rostliny, které obsahují největší množství účinných látek. Při sběru je důležité vybírat zdravé rostliny z čistých lokalit, daleko od průmyslových oblastí a silnic, aby se zabránilo kontaminaci.

  1. Najděte vhodné místo: Hledejte tužebník na vlhkých loukách, u potoků a na okrajích lesů.
  2. Použijte nůžky nebo nožík: Opatrně odstřihněte květy a vrcholové části rostliny.
  3. Sušení: Nasbírané části rostliny sušte na dobře větraném místě mimo přímé slunce, aby si zachovaly co nejvíce účinných látek.

Recept na ozdravnou mast z tužebníku

Ingredience:

  • 1 šálek sušených květů tužebníku
  • 1 šálek olivového nebo mandlového oleje
  • 30 g včelího vosku
  • Esenciální olej (volitelně, pro vůni)

Postup:

  1. Namočení: Květy tužebníku dejte do sklenice a zalijte olejem. Sklenici uzavřete a nechte macerovat na teplém místě po dobu 2-3 týdnů. Občas sklenici protřepejte.
  2. Filtrace: Po uplynutí doby macerace přefiltrujte olej přes plátno nebo jemné sítko, aby se odstranily květy.
  3. Příprava masti: Ve vodní lázni rozehřejte včelí vosk a přidejte macerovaný olej. Míchejte, dokud se vosk zcela nerozpustí. Pokud chcete, přidejte pár kapek esenciálního oleje.
  4. Plnění: Směs nalijte do čistých nádobek a nechte ztuhnout.

Tato mast je skvělá pro lokální aplikaci na bolestivé svaly a klouby, nebo jako jemný krém na ruce a tělo. Je to přírodní způsob, jak využít léčivé vlastnosti tužebníku přímo z přírody.

Zdroj: www.bylinkyproradost.cz/kategorie/lencin-receptar/domaci-bylinkove-masti/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba