Prostreno.cz

Hrušky jsou neuvěřitelně štědrým zdrojem antioxidantů

Jestli chcete udělat něco pro své zdraví, dejte si hrušku. S jejím loupáním se ale nezdržujte, nejvíce oceňovaných antioxidantů je právě ve slupce a těsně pod ní. Vliv mají na hubnutí, trávení i dlouhověkost!

Hrušky pravděpodobně pocházejí z oblasti kolem hor v Kazachstánu, Uzbekistánu a Turkmenistánu, kde divoce rostly už před více než 4 000 lety, proto jsou považovány za jednu z nejstarších kulturních plodin. Ve své éře představovaly symbol plodnosti, prosperity, zdraví, hojnosti i dlouhověkosti, což vysvětluje, proč se tak často objevovaly v uměleckých obrazech a literárních dílech. Mají fascinující a bohatou historii, ale dnešní lidé k nim pořád bývají poněkud skeptičtí.

Radši si dám něco jiného!

Navzdory své šťavnatosti, sladké chuti, prodejní dostupnosti i příznivé ceně nepatří toto ovoce mezi nejoblíbenější druhy (1). S ohledem na jeho benefity je to ale obrovská škoda. „Hrušky jsou na prospěšné živiny extrémně bohaté, protože poskytují významné množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, vitaminů, minerálů, antioxidantů a cenných rostlinných sloučenin,“ vyjmenovává americká certifikovaná dietoložka Hannah Jones (2). Jejich nutriční profil se pak do zdraví promítá více způsoby.

Nižší cholesterol srdce ocení

Hruškové antioxidační prokyanidiny a antokyany spolu s kvercetinem mají pozoruhodné srdeční výhody. Nejvíce se jich ukrývá ve slupce (3), proto se jí nezbavujte. Podle vědeckých přehledů (4) výrazně snižují úroveň škodlivého cholesterolu, čímž obecně zlepšují stav celého kardiovaskulárního systému. Rovněž bylo prokázáno (5), že konzumace hrušek pětkrát týdně omezuje pravděpodobnost diabetu druhého typu.

Prostředek na dlouhověkost

Potenciál zmíněných antioxidantů je natolik silný, že se mu přisuzuje nižší úmrtnost ze všech možných příčin, a tedy i podpora dlouhověkosti konzumenta (6). Hrušky také působí protizánětlivě (7), přičemž harmonizují střevní mikrobiom (8) a příznivě ovlivňují hubnutí (9). Přidá jim to u vás na oblíbenosti?

Zdroje: (1) www.today.yougov.com/ratings/consumer/popularity/fruits/all, (2) www.realsimple.com/health-benefits-of-pears-8664864, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4657810/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31017459/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22357723/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6855972/, (7) www.health.clevelandclinic.org/benefits-of-pears, (8) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8409479/, (9) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30720034/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba