Prostreno.cz

To, co jíte ve svých 40 letech, ovlivňuje kvalitu života v důchodovém věku

Receptem na poklidný důchod v dobré kondici je zdravé stravování. S ním se doporučuje začít nejpozději ve čtvrté životní dekádě, aby mohlo náležitě „působit“. Chcete poradit menu na zítřejší den?

Asi všichni chceme stárnout s klidem a grácií, ale jen málokdo si uvědomuje, že aby se nám něco takového poštěstilo, je třeba na tom začít pracovat už v předstihu. Pokud je vám okolo čtyřicítky, máte nejvyšší čas!

Budoucnost „leží“ na talíři

Třicetiletý výzkum (1) založený na analýze zdravotních údajů od více než 100 tisíc jedinců odhalil, že ti, kteří okolo čtyřicátých narozenin začnou se zdravou stravou, mají o 84 procent vyšší pravděpodobnost skvělého fyzického i duševního fungování v důchodovém věku.

„Lidé, kteří se ve střední životní dekádě drží doporučovaných stravovacích návyků, zejména konzumace ovoce, zeleniny, ryb, celozrnných obilovin, semínek, ořechů a luštěnin, si pokládají základy nezávislé budoucnosti,“ myslí si americká registrovaná dietoložka Anne-Julie Tessier, která se na uvedeném výzkumu podílela. Také vám teď v hlavě okamžitě vyskočila myšlenka na středomořskou stravu? Trefa!

Chutná i léčí

Tento dietní vzorec, který je bohatý na všechny uvedené potraviny, je již dlouho považován za jeden z nejzdravějších stylů na světě. Kousnete si do něj taky? Vědecké výzkumy neustále potvrzují, že zlepšuje kvalitu spánku (2), efektivně působí proti zánětům (3) a prodlužuje očekávanou délku života (4). Rovněž významně snižuje riziko srdečních chorob (5), oddaluje demenci (6), předchází hned několika typům rakoviny (7) a dokonce vás může ušetřit i od potíží se zrakem (8). Jak by mohlo vypadat ukázkové jižní menu?

Středomořská inspirace přímo ve vaší kuchyni

Zde je malá inspirace. Do středomořských pravidel krásně zapadá snídaně v podobě řeckého jogurtu s čerstvým ovocem a kapkou medu. Dopolední svačina se může odvíjet od hrstky mandlí, a co se týká oběda, hodně lákavě zní třeba zeleninový salát s tuňákem zakápnutý dresinkem z olivového oleje a citronové šťávy. K odpolední svačince si můžete dát porci cizrnového hummusu, večeře by mohla být v rytmu grilovaného lososa s restovanou cuketou a bylinkami. Jako dezert se báječně hodí malé množství hořké čokolády (9).

Zdroje: (1) www.newswise.com/articles/view/812844/?sc=dwhr&xy=10055602, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35889954/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36039924/, (4) www.jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2800411, (5) www.heart.bmj.com/content/109/16/1208, (6) www.bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02772-3, (7) www.mdpi.com/2072-6694/15/1/77, (8) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/aos.15191, (9) www.healthline.com/health-news/8-ways-the-mediterranean-diet-can-help-you-live-a-longer-and-healthier-life#How-to-start-the-Mediterranean-diet






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Omeleta plněná baby špenátem

55min
(11 hlasů)

Vláčný mazanec

2h a 45min
(30 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

50min
(35 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba