Prostreno.cz

Při užívání heřmánku si dejte pozor na jeho vedlejší účinky

Heřmánek je nejenom krásná bylinka, ale velice významná léčivka. Hojně se používá na různé neduhy. Nicméně je třeba zdůraznit, že i jeho používání není bez vedlejších účinků.

Heřmánek je oblíbená bylina, která se často používá pro své zklidňující a léčivé vlastnosti. Jeho využití sahá od léčby zažívacích potíží, přes zmírňování nespavosti, až po péči o pleť. Přestože je heřmánek většinou považován za bezpečný, může mít i vedlejší účinky, které by neměly být přehlíženy.

Možné alergické reakce

Jedním z nejčastějších vedlejších účinků heřmánku je alergická reakce. Lidé, kteří jsou alergičtí na rostliny z čeledi hvězdnicovitých, jako je například ambrózie, chryzantémy nebo měsíček, mohou být také alergičtí na heřmánek. Alergické reakce se mohou projevit jako vyrážka, svědění, otoky nebo dokonce dýchací potíže. V extrémních případech může dojít k anafylaktickému šoku, což je stav vyžadující okamžitou lékařskou pomoc.

Interakce s léky

Heřmánek může také ovlivňovat účinnost některých léků. Například může zvyšovat riziko krvácení, pokud je užíván spolu s léky na ředění krve, jako je warfarin. Také může ovlivnit účinnost léků proti srážení krve nebo antikoagulantů. Pokud užíváte jakékoliv léky na předpis, je důležité konzultovat s lékařem před začátkem užívání heřmánku.

Těhotenství a kojení

Během těhotenství a kojení je třeba být s heřmánkem opatrný. Přestože se heřmánek často používá jako prostředek proti ranní nevolnosti, může vyvolat kontrakce dělohy, což by mohlo vést k předčasnému porodu. Také není dostatek studií o bezpečnosti heřmánku během kojení, proto se doporučuje konzultace s lékařem.

Trávicí potíže

U některých lidí může heřmánek způsobovat trávicí potíže, jako je nevolnost, zvracení nebo průjem. Tyto vedlejší účinky jsou však poměrně vzácné a obvykle se vyskytují při vysokých dávkách heřmánku.

Fotosenzitivita

Heřmánek může u některých jedinců zvýšit citlivost na sluneční záření, což může vést k vyššímu riziku spálení sluncem. Lidé s citlivou pokožkou by měli být obzvlášť opatrní a používat ochranné prostředky při pobytu na slunci.

Heřmánek je výjimečně užitečná bylina, která nabízí řadu zdravotních výhod. Je však důležité být si vědom možných vedlejších účinků a konzultovat užívání heřmánku s lékařem, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky na předpis.

Zdroj: www.webmd.com/diet/supplement-guide-chamomile






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba