Prostreno.cz

Kávová dieta funguje jen za určitých podmínek

Káva vám do menší velikosti kalhot může opravdu pomoci, ale nesmíte si do ní přidat smetanu, mléko ani jediný krystalek cukru. Nejlépe funguje tehdy, když ji vypijete za sedm vteřin, a to hned při prvním pocitu hladu.

Protože lidé neustále hledají efektivní způsoby, jak shodit přebytečná kila, přicházejí nové a nové diety slibující revoluční výsledky. V posledních letech je spousta redukčních režimů inspirováno kávou, kterou milujeme. Opravdu to k dosažení štíhlé postavy stačí?

Jeden nápoj s všestrannými účinky

Lidově řečeno kafe, bylo dlouho chváleno pro svůj potenciál zvyšovat energii a koncentraci. Pak se ale zjistilo, že kromě únavy může skoncovat i s nadváhou. Jde-li o ideální dávku, nedávná studie (1) Harvardovy univerzity prokázala, že čtyři šálky denně mohou snížit tělesný tuk přibližně o 4 procenta. Zásluhy samozřejmě patří obsaženému kofeinu, který zvyšuje rychlost metabolismu a podporuje spalování kalorií. Už jste slyšeli o pravidle sedmičky? Prý to zeštíhlující působení kávy posouvá na jinou úroveň.

O načasování jde především

Jednou z novinek je takzvaná „sedmisekundovka“, jež se stává virálním hitem. Tato metoda doporučuje vypít kávu do sedmi sekund, ideálně hned, jak se dostaví pocitu hladu. Šálek by měl být obohacen ještě o funkční doplňky stravy, jako je například extrakt ze zeleného čaje, kapsaicin nebo L-karnitin, což jsou známé spalovače tuků. Zastánci tohoto zlepšováku tvrdí, že rychlý příjem kávy přivádí tělo k pocitu sytosti a potlačuje chuť k jídlu ještě víc, což je trefa do černého.

A zase ty hormony

„Káva tímto způsobem štíhlosti skutečně pomáhá. Její sedmisekundová konzumace je založena na vztahu mezi hormony hladu a příjmem kofeinu. Celé tajemství spočívá v tom, že ji načasujete na moment, kdy bojujete s nutkáním k jídlu,“ vysvětluje americká nutriční terapeutka Amy Shapiro (2). Podmínkou je, že si do ní nedáte smetanu, mléko ani žádné sladidlo. Jinými slovy – musíte pít kávu černou jako noc. I přidáním pouhé špetky cukru se totiž její dietní přínos úplně neguje (3). Také nezapomeňte na to, že ani ona není samospásná, takže se to bez zdravé stravy a pravidelného pohybu tak jako tak neobejde. Je důležité vnímat ji jako pomocníka, nikoli hlavní a jediný pilíř diety.

Zdroje: (1) www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/four-cups-of-coffee-modest-loss-of-body-fat/, (2) www.firstforwomen.com/weight-loss/nutrition/coffee-loophole, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002916523661702






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba