Tajemstvím dlouhé existence je konzumace fytonutrientů. Věděli jste, že existuje hned šest druhů, přičemž každý má své specifické schopnosti?
Dlouhověkost je snem mnoha lidí, ale co všechno vlastně obnáší žít dlouhý, zdravý a šťastný život? Vědci a dietologové se shodují v tom, že klíčovým faktorem jsou příznivé genetické predispozice. Kdo je ve vínku nemá, tomu mohou pomoci správné stravovací návyky.
Sláva fytonutrientům!
Fytonutrienty jsou přírodní sloučeniny nacházející se v rostlinách a hrají zásadní roli v jejich obraně před škodlivými mikroorganismy a UV zářením. Co mají společného s námi? „Když je konzumujeme, působí jako silné antioxidanty, které snižují oxidační stres, minimalizují záněty a zmírňují škody způsobené životním prostředím. Tento ochranný účinek může přispět ke zdraví našich orgánů a zajistit celkovou pohodu,“ poznamenává americká registrovaná dietoložka Melanie Murphy Richter. Dodává pak, že existuje šest typů fytonutrientů, jmenovitě flavonoidy, karotenoidy, polyfenoly, fytosteroly, fytoestrogeny a glukosinoláty, přičemž každá třída přichází se svými jedinečnými zdravotními účinky podporujícími dlouhověkost.
Denní dávka? Čím více, tím lépe
Žádný jasně stanovený příděl ani doporučená denní dávka dosud neexistuje. „Pro maximální efekt navrhuji jíst co nejvíce potravin bohatých na fytonutrienty, protože s větší rozmanitostí přijdou i komplexnější účinky,“ radí uvedená nutriční terapeutka. Karotenoidy, jako beta-karoten, lutein a zeaxanthin, naleznete potravinách s výraznými oranžovými, červenými a žlutými barvami, což je mrkev, dýně, rajče a paprika. Flavonoidy zprostředkují zase citrusové plody, ale klidně sáhněte i po zeleném čaji, jablku, cibuli a borůvkách. Ke glukosinolátům se musíte prokousat brukvovitou zeleninou, takže vsaďte na brokolici, květák a kapustu. Fytoestrogeny nabízejí tofu a lněná semínka, fytosteroly pro změnu ořechy a luštěniny. Poslední jsou polyfenoly obsažené v čokoládě, hroznovém víně a hruškách. Zařazení těchto potravin do běžné stravy může mít na vaši dlouhověkost významný dopad, myslí si Melanie Murphy Richter. Tak dobrou chuť!
Zdroj: www.wellandgood.com/types-of-phytonutrients/
Sledujte nás na sociálních sítích: