Prostreno.cz

Sladké dezerty, s nimiž nečekaně zhubnete

I sladké může být dietní. Pochutnáte si na tvarohu s ananasem, ovesných borůvkových muffinech nebo snad chia pudinku? To štíhlé křivky neohrozí.

V letním období naše chuťové buňky přirozeně touží po osvěžujících pochoutkách, jako jsou čokoládové kornouty, sladké nanuky a zmrzlinové poháry. Kéž by šlo takto „hřešit“ bez pocitu dietní viny! Ale počkat, nemusíme o tom jenom snít. Vždyť moderní trendy umožňují mlsat sladce, dietně i zdravě zároveň.

Jde to i jinak

Vědci a výživoví poradci neustále přicházejí s možnostmi, jak uspokojit chuťové buňky, aniž abychom se zdravého životního stylu museli vzdát. Místo hutných zmrzlin s vysokým obsahem cukru máme k dispozici alternativy, které jsou nejen lahodné, ale i nutričně vyvážené a pro tělo v mnoha směrech prospěšné. Co říkáte třeba na tyhle?

Tvaroh a ananasem jako skvělá volba

Tvaroh je pro udržení svalové hmoty a zkrocení vlčího hladu naprosto ideální. Má minimum tuku, ale vysoký obsah bílkovin, což znamená, že zasytí na delší dobu a urychlí metabolismus. Říká se tomu termický efekt jídla – tělo při něm spaluje více kalorií při trávení bílkovin než při trávení tuků a sacharidů. S přidáním ananasu získáte další výhody, jako je dávka vitaminu C i protizánětlivého enzymu bromelainu, který navíc podporuje vstřebávání živin a zlepšuje metabolické funkce. Toto tropické ovoce přispívá i k lepšímu spánku a zkracuje dobu nachlazení (1).

Borůvkovým muffinům nejde odolat

Když jsou borůvkové muffiny připravované podle fitness receptury, mohou být skutečnou výživnou bombou. Tak zkuste oves! Ten je jakožto komplexní sacharid bohatý na rozpustnou vlákninu usnadňující trávení (2). Borůvky zprostředkovávají zase antioxidanty tlumící oxidační stres, zatímco dohlížejí na to, aby byla energie uvolňovaná postupně (3). „Tato svačina kombinuje benefity celozrnných produktů s antioxidačním působením a jemnou sladkostí. Borůvkové muffiny jsou nabité vlákninou, vitaminy a minerály, které optimslizují hladinu cukru v krvi, zvyšují pocit sytosti a podporují svižnější látkovou přeměnu,“ vyjmenovává americká dietoložka Sophia Turner (4).

Chia pudink s ovocem zachutná všem

Že jsou chia semínka dobrá na zažívání i hubnutí, to je známý fakt (5). Tak šup s nimi do pudinku. „Chia dezerty bývají výživné a úžasně zasytí, přičemž zharmonizují střeva a zmírní záněty. Ve spojení s ovocem i bobulemi regulují metabolismus dvojnásob,“ upozorňuje dietoložka Sophia Turner. Máte po ruce maliny, jahody, švestky nebo jablko? Příprava takového občerstvení zabere jen pár minut.

Zdroje: (1) www.healthline.com/health/pineapple-juice-for-cough, (2) www.bbcgoodfood.com/howto/guide/porridge-healthy, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7442370/, (4) www.shefinds.com/collections/metabolism-boosting-sweet-treats-reduce-belly-fat/, (5) www.webmd.com/diet/health-benefits-chia-seeds





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba