Prostreno.cz

O čem jste nevěděli, že zvyšuje hladinu cukru v krvi

Cukr neškodí jen na talíři, ale i v krvi. To je důvod, proč se zbavit spánkové deprivace, nechuti k pohybu, nadměrného stresu i nadbytku kávy.

Hladina cukru v krvi je důležitý indikátor, protože ovlivňuje energii, koncentraci, zrak, kvalitu pokožky, srdeční frekvenci i celkovou pohodu (1). S jejím zvýšením nehrozí „jen“ riziko cukrovky, ale mohou se tím poškodit i nervy, krevní cévy a tkáně (2). Že k nárůstu jinak zvané glukózy přispěje konzumace potravin a nápojů obsahujících cukr, to je známý fakt. Znáte ale i jiné a méně zřejmé faktory?

Stres má dlouhé prsty

Ukažme si na člověka, který se v dnešní hektické době absolutně nestresuje. Existuje vůbec? Permanentní shon a nervozita je bohužel moderní populační „vizitkou“, s čímž se pojí spousta zdravotních potíží. Během stresu se uvolňují hormony, které úroveň krevního cukru rychle zvyšují (3). Konkrétně jde o adrenalin, glukagon, růstový hormon a kortizol. Zkrotit se dle názoru australské lékařky a výživové poradkyně Chloe McLeod dají dechovým cvičením, procházkou v přírodě i meditací (4).

Hořké následky spánkové deprivace

Velký vliv na glukózu má i špatný spánek, potvrzují vědci (5). I proto je důležité chodit spát ve stejných časech, a dopřát si alespoň těch doporučovaných sedm hodin. „S nevyspáním má hodně lidí tendence jíst a pít sladké věci, aby získali energii, což problém ještě zhoršuje,“ upozorňuje australský šéfkuchař a dietolog Alan Barclay.

Bez viny není ani káva

Klid, nikdo po vás nechce, abyste se své milované kávové vzpruhy vzdali, ovšem mějte na paměti, že i kofein může pozvednout hladinu cukru v krvi (6). Tak to s množstvím opravdu nepřehánějte. To stejné platí i v případě energetických nápojů, které tento stimulant zprostředkovávají. Mimochodem, s vysokou glukózou souvisí i hormonální změny (7), užívání některých léků na předpis (8) a nedostatek fyzické aktivity (9).

Zdroje: (1) www.webmd.com/diabetes/ss/slideshow-blood-sugar-high-low, (2) www.my.clevelandclinic.org/health/diseases/9815-hyperglycemia-high-blood-sugar, (3) www.dtc.ucsf.edu/types-of-diabetes/type2/understanding-type-2-diabetes/how-the-body-processes-sugar/blood-sugar-stress/, (4) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/7-things-didnt-know-might-spike-blood-sugar, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6123041/#:~:text=The%20Cardiovascular%20Health%20Study%20showed,number%20of%20symptoms%20observed11., (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066601/, (7) www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/studying-the-link-between-the-menstrual-cycle-and-blood-sugar/, (8) www.beyondtype1.org/how-medications-can-impact-type-1-diabetes-management/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Snídaňové muffiny

45min
(12 hlasů)

Toast s gorgonzolou

10min
(35 hlasů)

Tousty k snídani

40min
(41 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

5min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba