Prostreno.cz

Přísady, díky kterým bude káva o něco zdravější

Káva je pro mnoho lidí nepostradatelným ranním rituálem. Nejenže dodává energii, ale obsahuje také antioxidanty a další látky, které mohou být prospěšné pro zdraví. Pokud však chcete, aby byla vaše káva ještě zdravější, existuje několik přísad, které můžete přidat do svého oblíbeného nápoje. Tyto přísady nejen zlepší chuť kávy, ale mohou také přinést další zdravotní benefity.

Kokosový olej

Kokosový olej se v posledních letech stal oblíbenou přísadou do kávy, zejména mezi příznivci tzv. bulletproof kávy. Tento olej obsahuje zdravé tuky, konkrétně triglyceridy se středně dlouhým řetězcem (MCT), které mohou pomoci zvýšit energii a podpořit metabolismus. Navíc má kokosový olej antibakteriální vlastnosti, které mohou podpořit imunitu.

Skořice

Přidání špetky skořice do kávy může nejen zlepšit její chuť, ale také přinést řadu zdravotních výhod. Skořice je bohatá na antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti. Může také pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi, což je obzvláště užitečné pro osoby s diabetem nebo pro ty, kteří chtějí omezit výkyvy energie po jídle.

Kurkuma

Kurkuma, známá svými silnými protizánětlivými účinky, je dalším skvělým doplňkem do kávy. Obsahuje kurkumin, látku, která má antioxidační vlastnosti a může pomoci bojovat proti zánětům v těle. Pro zvýšení absorpce kurkuminu je dobré přidat do kávy i trochu černého pepře, který zlepšuje jeho biologickou dostupnost.

Kakao

Pokud máte rádi čokoládovou chuť, zkuste přidat do své kávy neslazené kakao. Kakao je bohaté na flavonoidy, které podporují zdraví srdce a zlepšují krevní oběh. Kromě toho může kakao zlepšit náladu díky obsahu serotoninu a dalších chemických látek, které podporují pocit štěstí.

Kolagenový prášek

Kolagenový prášek je oblíbený mezi těmi, kteří se zajímají o zdraví kloubů a kůže. Přidání kolagenu do kávy je snadný způsob, jak podpořit zdraví pojivových tkání a zlepšit stav pokožky. Kolagen také přispívá k pocitu sytosti, což může být prospěšné při snaze o udržení nebo snížení hmotnosti.

Maca prášek

Maca je peruánská rostlina, která se často používá jako adaptogen, což znamená, že pomáhá tělu přizpůsobit se stresu. Přidání maca prášku do kávy může zvýšit energii, zlepšit náladu a podpořit hormonální rovnováhu. Je také známá pro své afrodiziakální účinky.

Káva nemusí být jen obyčejným nápojem, který vám pomůže začít den. Přidáním některé z výše uvedených přísad můžete z kávy udělat ještě zdravější rituál, který podpoří vaše tělo i mysl. Experimentujte s různými kombinacemi a objevte tu, která vám nejen chutná, ale také přináší nejvíce benefitů.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6515851/, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/coffee-and-health/faq-20058339





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba