Prostreno.cz

Mléko s medem je opravdu zázračným nápojem

Mléko s medem je jednoduchý, ale přitom velmi účinný nápoj, který se po staletí využívá nejen pro jeho lahodnou chuť, ale i pro jeho široké spektrum zdravotních přínosů. Tento starobylý nápoj má své místo v tradiční medicíně mnoha kultur a je oblíbený zejména v zimních měsících, kdy posiluje tělo i duši.

Zklidňuje mysl a zlepšuje spánek

Jedním z hlavních důvodů, proč je mléko s medem tak oblíbené, je jeho schopnost zklidnit mysl a podpořit kvalitní spánek. Teplé mléko obsahuje tryptofan, což je aminokyselina, která se v těle přeměňuje na serotonin a následně na melatonin, hormon regulující spánek. Med navíc zvyšuje produkci inzulínu, který pomáhá tryptofanu snáze proniknout do mozku. Tento přírodní koktejl tak působí jako jemné sedativum, které vás připraví na klidnou noc.

Posiluje imunitní systém

Med je známý svými antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi, které pomáhají tělu bojovat proti infekcím. Pravidelná konzumace mléka s medem může posílit váš imunitní systém, a tím snížit riziko nachlazení a dalších onemocnění. Kromě toho je mléko bohaté na vitamíny a minerály, jako jsou vápník, vitamin D a B12, které jsou nezbytné pro zdraví kostí a celkové fungování organismu.

Podporuje trávení

Mléko s medem má také příznivý vliv na trávení. Med obsahuje enzymy, které napomáhají rozkladu potravy a usnadňují trávení. Tento nápoj může pomoci při problémech, jako je pálení žáhy, nadýmání nebo zácpa. Med také působí jako přírodní prebiotikum, což znamená, že podporuje růst prospěšných bakterií ve střevě.

Pomáhá při bolestech v krku a kašli

Kombinace teplého mléka a medu je skvělým prostředkem proti bolestem v krku a kašli. Med má přirozené protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají zmírnit podráždění sliznic a uklidnit hrdlo. Tento nápoj také usnadňuje vykašlávání a zlepšuje dýchání.

Podporuje zdraví pokožky

Mléko a med jsou často využívány i v kosmetice díky svým hydratačním a regeneračním vlastnostem. Pravidelná konzumace tohoto nápoje může přispět k lepšímu vzhledu pokožky, která bude jemnější, hladší a lépe hydratovaná. Med navíc obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit pokožku před škodlivými volnými radikály.

Jak připravit mléko s medem

Příprava mléka s medem je velmi jednoduchá. Stačí ohřát sklenici mléka na příjemnou teplotu (nemělo by být příliš horké, aby se nezničily prospěšné látky v medu) a poté přidat lžíci medu. Důkladně promíchejte, dokud se med zcela nerozpustí, a nápoj je připraven k pití.

Mléko s medem je ideální nejen jako večerní nápoj před spaním, ale také kdykoliv během dne, kdy potřebujete zklidnění nebo posílení.

Zdroj: www.organicfacts.net/health-benefits/animal-product/health-benefits-of-honey-and-milk.html, www.daburhoney.com/benefits-of-honey/honey-combinations/milk-and-honey-benefits






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba