Prostreno.cz

Pranýřované konzervy jsou štědrým zdrojem bílkovin

Na konzervy se většina lidí dívá velmi skepticky. Nejsou ale podřadnou potravinou, naopak! Vždyť poskytují bílkoviny, vlákninu i železo. A nejde o žádné zanedbatelné množství.

Není třeba zastírat, že konzervy mají pověst toho nejobyčejnějšího a nejméně kvalitního jídla, které bývá krajně nouzovým řešením. Zdá se, že jejich jedinou výhodou je dlouhá trvanlivost, ale to vlastně vůbec není pravda. Třeba v obsahu bílkovin to mohou natřít mnoha čerstvým alternativám. A to jako vážně.

Zdraví máme jenom jedno

Bílkoviny jsou v centru pozornosti už nějakou dobu. Ovlivňují celou řadu tělesných funkcí, a to včetně růstu tkání, opravy svalů, regenerace, podpory imunity, metabolismu, trávení i pocitů sytosti (1). Jejich příjem je pro zdraví skutečně zásadní, ale mnozí netuší, s jakými denními dávkami si organismus vystačí. Z odborného hlediska by se každý člověk měl držet pravidla 0,8 gramu bílkovin na jeden kilogram hmotnosti (2). Optimální množství se tedy počítá individuálně. A teď přichází velké překvapení – s dosažením nutričních cílů vám mohou pomoci právě konzervy, které tím asi překonají vaše očekávání.

Tuňák je hotové terno

Konzervovaný tuňák je skutečnou bílkovinou zásobárnou, protože ve 140 gramové plechovce jich může být více než 20 gramů (3). Platí i za výborný zdroj omega-3 mastných kyselin, které prospívají srdci i mozku, přičemž tlumí záněty a podporují ostrý zrak (4). Tato potravina je všestranná, snadno použitelná a ke všemu výživná. Hodně podobně si stojí i losos a sardinky.

I čočka hodně překvapuje

Čočku v různých nálevech nabízí takřka každý supermarket. Není radno ji podceňovat, neboť z jedné porce získáte přibližně 8 gramů proteinů a 7 gramů vlákniny. Vyzdvihnout se musí i to, že se vám postará o 16 procent denní potřeby železa a celých 37 procent denní dávky vitaminu B9 (5). Jde o živiny důležité pro přenos kyslíku v krvi i vynikající imunitní kondici, takže konec pomluv čočky „v plechu“. Pro případ, že si na ni nepotrpíte, vsaďte na fazole nebo cizrnu. Obojí má srovnatelnou nutriční hodnotu i pozitivní účinky na zdraví.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566799/, (2) www.nap.nationalacademies.org/read/10490/chapter/12, (3) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2341726/nutrients, (4) www.ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba