Prostreno.cz

Oregano je velmi mocné přírodní antibiotikum

Oregano, známé především jako kulinářské koření, je ve skutečnosti mnohem víc než jen přísada do italských pokrmů. Tato aromatická bylinka je ve světě přírodní medicíny vysoce ceněna pro své silné léčebné účinky, zejména jako přírodní antibiotikum. Oregano obsahuje množství účinných látek, které mu propůjčují schopnost bojovat proti infekcím a podporovat celkové zdraví.

Klíčové složky oregana

Oregano je bohaté na esenciální oleje, které jsou hlavními nositeli jeho léčivých vlastností. Mezi nejdůležitější složky patří karvakrol a thymol. Tyto látky mají silné antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky, což činí oregano účinným přírodním lékem proti mnoha druhům infekcí.

Karvakrol, hlavní složka oregana, je známý svou schopností ničit bakterie, viry a plísně. Studie ukázaly, že karvakrol může účinně bojovat proti různým patogenům, včetně těch, které jsou rezistentní na běžná antibiotika. Thymol pak podporuje imunitní systém a má antiseptické vlastnosti, které napomáhají hojení a ochraně tkání.

Oregano a bakteriální infekce

Jednou z hlavních výhod oregana je jeho schopnost bojovat proti bakteriálním infekcím, a to i proti těm, které jsou rezistentní na konvenční antibiotika. Díky tomu se oregano stává cenným nástrojem v boji proti infekcím způsobeným bakteriemi, jako jsou Escherichia coli nebo Staphylococcus aureus. Oregano může být užíváno v různých formách – od esenciálního oleje až po sušené listy, které lze přidávat do jídel.

Oregano a viry

Kromě bakterií je oregano účinné i proti virům. Karvakrol a thymol mají antivirové vlastnosti, které mohou pomoci při léčbě virových infekcí, jako jsou nachlazení, chřipka nebo herpes. Oregano může být užíváno preventivně během chladnějších měsíců, kdy jsou virové infekce častější, aby posílilo imunitní systém a chránilo tělo před nemocemi.

Jak užívat oregano

Existuje několik způsobů, jak využít léčivé vlastnosti oregana:

  • Oreganový olej: Tento koncentrovaný extrakt je nejsilnější formou oregana. Může být užíván vnitřně, zředěný ve vodě nebo džusu, nebo aplikován lokálně na postižené oblasti pokožky.
  • Čaj z oregana: Vařením sušených nebo čerstvých listů oregana můžete připravit čaj, který pomáhá při respiračních infekcích a zažívacích potížích.
  • Kapsle nebo tablety: Oregano je také dostupné v doplňcích stravy, což je pohodlný způsob, jak přijímat jeho léčivé látky.

Bezpečnost a vedlejší účinky

Přestože je oregano obecně považováno za bezpečné, měli byste být opatrní při jeho užívání ve velkých množstvích nebo ve formě koncentrovaného oleje, který může být velmi silný. Těhotné a kojící ženy by měly užívání oregana konzultovat s lékařem, stejně jako osoby s alergií na rostliny z čeledi hluchavkovitých.

Oregano je skutečně mocné přírodní antibiotikum, které nabízí široké spektrum zdravotních přínosů. Jeho schopnost bojovat proti bakteriím, virům a plísním z něj činí vynikající prostředek k podpoře imunitního systému a prevenci infekcí. Přidání oregana do vaší stravy nebo jeho užívání ve formě oleje či doplňků stravy může být jednoduchým krokem k lepšímu zdraví.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152729/


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Omeleta s parmezánem

35min
(20 hlasů)

Vejce benedikt

35min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba