Prostreno.cz

Na bolavé ledviny povolejte svatou trojici z říše zeleniny

Ledviny jsou jedním z nejdůležitějších orgánů našeho těla, které hrají klíčovou roli v detoxikaci a regulaci rovnováhy tekutin. Pro správnou funkci ledvin je zásadní nejen dostatečný příjem tekutin, ale také vhodná strava. Pokud trpíte bolestmi ledvin nebo chcete své ledviny podpořit preventivně, můžete využít sílu tří vybraných druhů zeleniny – celeru, petržele a červené řepy. Tato zeleninová "svatá trojice" má řadu léčivých účinků, které mohou pomoci ulevit od bolesti a podpořit zdraví ledvin.

Celer – diuretikum a antioxidant v jednom

Celer je často označován za přírodní diuretikum. Obsahuje vysoké množství vody, vitamínů a minerálů, které pomáhají vyplavovat toxiny z těla. Diuretický efekt celeru napomáhá zvyšovat produkci moči, což je klíčové pro udržení zdravých ledvin. Navíc celer obsahuje flavonoidy, jako je apigenin, které působí jako silné antioxidanty, chránící buňky ledvin před poškozením volnými radikály.

Petržel – očista a podpora funkce ledvin

Petržel je známá svými detoxikačními účinky, především díky vysokému obsahu vitamínu C a karotenoidů, které pomáhají snižovat zánět a podporují imunitní systém. Obsahuje také apiol a myristicin, látky, které zvyšují produkci moči a tím pomáhají čistit ledviny. Pravidelná konzumace petržele může také přispět ke snížení rizika tvorby ledvinových kamenů tím, že snižuje koncentraci solí v moči.

Červená řepa – podpora krevního oběhu a zdraví ledvin

Červená řepa je bohatá na dusičnany, které pomáhají rozšiřovat krevní cévy a zlepšují průtok krve ledvinami. Tento efekt je důležitý pro správnou funkci ledvin, protože lepší krevní oběh znamená lepší filtraci a detoxikaci. Červená řepa také obsahuje betalainy, pigmenty s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, které chrání tkáně ledvin před poškozením.

Jak zařadit svatou trojici do jídelníčku?

Je snadné zařadit tyto tři druhy zeleniny do vašeho každodenního jídelníčku. Zde je několik tipů:

  1. Celerový salát: Nakrájejte celer na tenké plátky a smíchejte ho s jablky, ořechy a trochou olivového oleje. Tento osvěžující salát je nejen chutný, ale také prospěšný pro vaše ledviny.

  2. Petrželový čaj: Pro detoxikaci ledvin můžete zkusit petrželový čaj. Stačí hrst čerstvé petržele přelít vroucí vodou, nechat louhovat 5-10 minut a poté scedit. Pijte dvakrát denně.

  3. Smoothie z červené řepy: Připravte si smoothie z červené řepy, jablka a mrkve. Toto výživné smoothie nejenže podpoří zdraví vašich ledvin, ale také dodá vašemu tělu potřebné živiny.

Pravidelná konzumace celeru, petržele a červené řepy může výrazně podpořit zdraví vašich ledvin. Tyto druhy zeleniny mají silné diuretické, antioxidační a protizánětlivé účinky, které pomáhají ledvinám správně fungovat a chrání je před poškozením. Zařaďte je do svého jídelníčku a užijte si jejich benefity.

Zdroj: www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-kidney-disease, www.davita.com/diet-nutrition/articles/advice/top-15-healthy-foods-for-people-with-kidney-disease


Související





Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Omeleta se sýrem

30min
(8 hlasů)

Vláčný mazanec

2h a 45min
(30 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba