Prostreno.cz

Oblíbená náhrada cukru podporuje vznik krevních sraženin

Umělá sladidla. Jsou vážně o tolik zdravější než sypký obsah cukřenky? Neplatí to vždycky. Některé z těchto náhražek mohou skrývat zdravotní rizika, o kterých se dlouho nevědělo. Dejte si pozor na erythritol i xylitol!

Umělá sladidla jsou vyhledávanou volbou pro ty, kteří se snaží snížit příjem kalorií, udržet stabilní hladinu glukózy v krvi nebo se prostě jen vyhnout zdravotním rizikům spojeným s konzumací klasického cukru. Mezi ty vůbec nejznámější patří aspartam, sacharin, stevia a erythritol. Od posledního ze jmenovaných však odborníci odrazují. Proč?

Tváří se jako přítel. Ale není

Toto oblíbené sladidlo využívané zejména v keto dietách zřejmě souvisí s velkým rizikem srdečního infarktu a mrtvice. Přesně k takovému závěru došli odborníci z americké Clevelandské kliniky, podle kterých erythritol nadměrně podněcuje aktivitu krevních destiček, což vede k vyšší pravděpodobnosti tvorby krevních sraženin (1). „Standardní porce jídla nebo nápoje slazeného erythritolem může akutně stimulovat tento efekt. Náš výzkum je dalším důkazem, že nízkokalorická sladidla mohou mít negativní dopad na zdraví,“ popisuje americký kardiolog Wilson Tang (2).

Nejde o první varování

I poznatky staršího průzkumu (3) uskutečněného uvedenou klinikou naznačují, že pokud mají lidé v krvi vyšší hladiny erythritolu, vykazují dvakrát větší pravděpodobnost závažných srdečních příhod. „Mnoho odborných společností a lékařů běžně doporučuje, aby jedinci s podlomeným kardiovaskulárním zdravím i osoby s obezitou, diabetem nebo metabolickým syndromem konzumovali potraviny, které obsahují náhražky cukru spíše než cukr klasický, ovšem naše zjištění podtrhují důležitost posouzení jejich bezpečnosti,“ dodává další americký kardiolog Stanley Hanzen (4). Mimochodem, jeho odborný tým si nedělá valné iluze ani o nízkokalorickém sladidle xylitolu, které prý také není kdovíjak prospěšné (5).

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1053603?, (2) www.ahajournals.org/doi/10.1161/ATVBAHA.124.321019, (3) www.clevelandclinic.org/2023/02/27/cleveland-clinic-study-finds-common-artificial-sweetener-linked-to-higher-rates-of-heart-attack-and-stroke, (4) www.nypost.com/2024/08/08/lifestyle/erythritol-sweetener-linked-to-increased-heart-attack-risk/, (5) www.academic.oup.com/eurheartj/article/45/27/2439/7683453


Související





Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba