Prostreno.cz

Rozbouřenému trávení domluví zdravá pohanka

Obávaného lepku nemá ani trochu, ale bílkoviny a prospěšné esenciální aminokyseliny z ní doslova čiší. Co dobrého si dnes z pohanky připravíte? Uděláte tím radost nejen svému zažívání, ale i srdci.

Pohanka pochází z oblasti východní Asie a její stáří se odhaduje na osm až deset tisíc let. Žádná mladice to tedy není, nicméně silnou odolnost vůči škůdcům a schopnost růstové prosperity i v méně příznivých podmínkách by jí mohla závidět spousta potravin. Jako náhrada obilovin, kterých bylo v těžkých dobách nedostatek, se v minulosti využívala běžně. Možná i proto se s nimi postupem času začala zaměňovat, ovšem správně spadá do kategorie takzvaných pseudoobilovin, tedy rostlin, jejichž semena jsou obilovinám pouze podobná. Proč si o přirozeně bezlepkovou pohanku říká vaše břicho i zdraví?

Vláknina je zkrátka třeba

Tato potravina nabízí trávení hned několik pozitiv. Nejenže poskytuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která ho udržuje v harmonickém chodu, vyživuje také prospěšné střevní bakterie a díky nízkému obsahu fermentovatelných oligosacharidů, disacharidů, monosacharidů a polyolů (FODMAP) je ideální volbou pro jedince s dráždivým tračníkem (IBS) a dalšími břišními potížemi. Navíc existují důkazy (1), že pseudoobiloviny podstatně prodlužují dobu sytosti, čímž předcházejí přejídání.

Krevní tlak jako z učebnice

Z odborných studií (2) vyplývá i to, že pohanka normalizuje krevní tlak, proto svým chutným způsobem přispívá k lepší kardiovaskulární kondici. Prokazatelný pozitivní vliv má i na inzulin a hladinu glukózy v krvi, což z ní dělá velkého pomocníka při diabetu (3). Rovněž se vám postará o příděl kvalitních bílkovin i všech devíti esenciálních aminokyselin potřebných pro zachování klíčových tělesných funkcí (4). Její chuť připomínající oříšky je už jen takovou třešničkou na dortu. Z pohanky se dá připravit kaše, salát, polévka, nákyp i rizoto. Anebo byste raději pohankové placky, po kterých se na talíři jen zapráší?

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16277791/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2739, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3324901/, (4) www.realsimple.com/health-benefits-of-buckwheat-8649943





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba