Prostreno.cz

Potraviny pro čistou a zdravou pleť

Používání pečující kosmetiky má své opodstatnění, ale nezapomínejte ani na konzumaci potravin, které regulují produkci mazu, udržují pružnost pokožky, chrání ji před volnými radikály a napomáhají její hydrataci.

Když jde o dosažení zdravé a zářivé pleti, mnozí z nás dělají tu chybu, že se zaměřují pouze na krémy, séra a kosmetické procedury, přičemž opomíjejí zásadní aspekt ‒ stravu. To, co jíme, ale může mít na kvalitu pokožky stejný dopad jako produkty, které na ni aplikujeme. Nevěříte?

Sláva semínkobraní!

Podle americké registrované dietoložky Caroline Schneider mohou potraviny bohaté na zinek, zejména pak dýňová i slunečnicová semínka, čočka, fazole a kešu oříšky podporovat krásu tím, že regulují produkci oleje a snižují záněty. „Zvláště užitečné bývají při léčbě hormonální nerovnováhy, která kůži dráždí a napomáhá akné,“ popisuje expertka. Pro zlepšení vzhledu jizev a pigmentových skvrn zase doporučuje konzumace borůvek, malin, kapusty, špenátu, brokolice a mrkve. Tyto poklady díky obsahu antioxidantů, bílkovin a vitaminů pomáhají tlumit oxidační stres, který je s poruchami pigmentace úzce spojený. V zájmu perfektní vizáže nepodceňujte ani tyhle prospěšné lahůdky.

Ryba a rajčatový salát jako omlazující jídlo

Tučné ryby v čele s lososem a tuňákem jsou dle názoru americké výživové poradkyně Holiday Durham plné protizánětlivých složek, které hrají klíčovou roli při udržování lipidové bariéry pokožky, což je zásadní pro její hydrataci a ochranu před poškozením. Ať už si ryby dáváte v salátu nebo jako hlavní jídlo, efekt se co nevidět projeví. To newyorská dermatoložka Macrene Alexiades vychvaluje zase šťavnatá rajčata. „Lykopen, který se v nich nachází, zachovává pružnost a elasticitu, přičemž zmírňuje zarudnutí i dopad škodlivých volných radikálů urychlujících stárnutí,“ vysvětluje tato odbornice.  

I papriky mají kosmetický potenciál

Papriky zprostředkovávají vysoké množství vitamínu C, který mimo jiné stimuluje produkci kolagenu. „V jednom šálku nakrájených paprik je tolik vitaminu C, že to pokryje naši denní potřebu. Ve spolupráci s karotenoidy tato látka ochraňuje pokožku před slunečním ultrafialovým zářením a udržuje ji zdravou, pružnou a krásnou,“ domnívá se výše jmenovaná dietoložka Caroline Schneider.

Zdroj: www.realsimple.com/foods-for-clear-skin-8701546





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba