Prostreno.cz

Za páchnoucí stolicí může stát konzumace laktózy

Páchnoucí stolice může být nejen nepříjemným problémem, ale také signálem, že s vaším trávicím systémem není něco v pořádku. Jednou z možných příčin tohoto nepříjemného jevu je intolerance laktózy – neschopnost trávit mléčný cukr, který se nachází v mléčných produktech. Tento problém postihuje mnoho lidí, aniž by si to uvědomovali.

Co je laktóza?

Laktóza je cukr, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích, jako jsou jogurty, sýry a smetana. Aby bylo tělo schopno tento cukr rozložit a vstřebat, je zapotřebí enzym laktáza, který se nachází ve střevní sliznici. Pokud však tělo produkuje laktázy nedostatečné množství, laktóza není rozložena a zůstává ve střevech, kde může způsobit problémy.

Příznaky intolerance laktózy

Intolerance laktózy se může projevovat různými způsoby. Mezi nejčastější příznaky patří nadýmání, průjem, křeče v břiše a nadměrná tvorba plynů. Páchnoucí stolice je častým důsledkem neschopnosti trávení laktózy, protože nestrávený cukr fermentuje ve střevech a produkuje plyny a kyseliny, které mají výrazný zápach.

Jak intolerance laktózy ovlivňuje trávení

Když laktóza není správně trávena, zůstává v tlustém střevě, kde se stává potravou pro bakterie. Tyto bakterie ji začnou fermentovat, což vede k tvorbě kyselin a plynů. Tento proces nejen způsobuje páchnoucí stolici, ale také další nepříjemné zažívací obtíže, jako je nadýmání a bolest břicha. Intolerance laktózy může být buď geneticky daná, nebo se může vyvinout v průběhu života, obzvláště s přibývajícím věkem.

Diagnóza a léčba

Pokud máte podezření, že za vašimi zažívacími problémy může stát intolerance laktózy, je vhodné se obrátit na lékaře. Ten vám může doporučit testy, jako je dechový test na vodík, který může pomoci potvrdit tuto diagnózu. Pokud se ukáže, že laktózu skutečně netolerujete, nejlepším řešením je omezit nebo úplně vyloučit mléčné výrobky z jídelníčku.

Existuje také možnost užívání doplňků stravy s laktázou, které pomáhají tělu trávit laktózu a minimalizovat tak nežádoucí příznaky. Na trhu jsou rovněž dostupné mléčné výrobky bez laktózy, které vám umožní si vychutnávat oblíbené jídlo bez zažívacích obtíží.

Páchnoucí stolice může být signálem, že vaše tělo má problém s trávením laktózy. Pokud se tento problém opakuje, je dobré zvážit návštěvu lékaře a provedení testů na intoleranci laktózy. S vhodnou dietou a případnými doplňky lze problém snadno řešit a zlepšit tak kvalitu života.

Zdroj: www.publichealth.columbia.edu/public-health-now/topics/infectious-disease, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4721995/





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba