Prostreno.cz

Tajné zdroje cukru a tuků sabotující zdravé stravování

Považujete kuřecí prsa za naprosto zdravé jídlo, které zcela postrádá jakékoli nedietní tuky? Představa je to hezká, ale bohužel se tak úplně nezakládá na pravdě. Jaká škoda!

Jíst zdravě? To se snadno řekne, ale hůř udělá. Není to vždy otázka naší slabé vůle nebo motivačního selhání. Klacky pod nohy nám hází i potraviny, u kterých bychom přísahali, že jsou dietní, ale ve skutečnosti mají nadbytek tuku nebo cukru. Konzumujeme je s dobrým úmyslem, ovšem jejich zákeřné nutriční složení sabotuje všechno, na čem pracujeme. Do těchto byste to asi neřekli, že?

Kuře. A to jako vážně

„Kuřecí prsa jsou často považována za výbornou light volbu s velmi nízkým obsahem nasycených tuků, ale jejich určité množství se v nich pořád nachází,“ upozorňuje americký profesor lékařské dietetiky Christopher Taylor působící na Ohijské univerzitě. Tuk se dle jeho názoru ukrývá i v náhražce smetany, sýrech, vejcích a některých zdánlivě odlehčených mléčných výrobcích. „Je zásadní pochopit, že i to, co budí zdravý dojem, může nenápadně zvyšovat celkový příjem tuku,“ dodává odborník. Ten se svým expertním týmem analyzoval data bezmála 40 tisíc dospělých, kteří se účastnili jeho třináctiletého výživného průzkumu. Studie (2) publikovaná v magazínu Nutrients poskytla i naprosto nový pohled na skryté zdroje cukru, čímž zdůraznila důležitost pečlivého čtení informačních štítků.

Bacha na kečup a cereálie

Téměř polovina přidaných cukrů v jídelníčku dospělých pochází z několika hlavních kategorií: nealkoholické nápoje, čaje, ovocné šťávy, kečupy, cereální tyčinky, kvasnicové pečivo, cukrovinky a sladidla, jako je klasický cukr nebo med,“ uvádějí vědci ve svých závěrech. „U starších jedinců je hlavním zdrojem zmrzlina a mražené dezerty obecně. Nadbytek cukru čerpají také z různých džemů a sirupů," dodávají autoři uvedené studie. Ti na základě těchto zjištění navrhují vývoj aplikace, která by lidem pomohla lépe vyhodnocovat výživové hodnoty potravin. Je pravdou, že by takový chytrý nástroj skutečně mohl poskytovat užitečné nutriční informace, otázkou však je, zda by s ním starší populace uměla pracovat.

Zdroje: (1) www.nypost.com/2024/08/19/lifestyle/stealth-sources-of-sugar-saturated-fat-may-be-ruining-diets/, (2) www.mdpi.com/2072-6643/16/15/2474





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba