Prostreno.cz

Zázračný lék se ukrývá ve voňavoučké skořici

Skořice není jen lahodným kořením, které dodává jídlu a nápojům skvělou chuť. Skrývá v sobě také zázračné léčivé vlastnosti, které prospívají lidskému zdraví. Toto aromatické koření bylo používáno po tisíce let v tradiční medicíně pro jeho účinky na zdraví a tělo. Co tedy dělá ze skořice tak mimořádný přírodní lék?

Regulace hladiny cukru v krvi

Jedním z nejčastějších zdravotních přínosů skořice je schopnost regulovat hladinu cukru v krvi. Podle vědeckých studií dokáže skořice zlepšit citlivost na inzulin a pomoci stabilizovat hladinu glukózy. To je užitečné zejména pro lidi s diabetem 2. typu, kteří mají problém s kontrolou hladiny cukru. Pravidelné přidávání skořice do jídelníčku tak může přispět k lepší kontrole cukru v krvi.

Protizánětlivé účinky

Skořice obsahuje antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti zánětům. Protizánětlivé vlastnosti tohoto koření pomáhají snižovat riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, artritida nebo i některé druhy rakoviny. Díky těmto účinkům může skořice sloužit jako prevence a podpora celkového zdraví.

Podpora trávení

Tradiční medicína doporučuje skořici pro zlepšení trávení. Pomáhá snižovat nadýmání, plynatost a zácpu. Může být také užitečná při boji proti zažívacím potížím způsobeným nesprávnou stravou. Šálek skořicového čaje po jídle může podpořit trávení a zmírnit nepříjemné pocity v žaludku.

Ochrana mozku

Skořice obsahuje sloučeniny, které mají pozitivní vliv na mozek. Podle studií může pomoci chránit mozek před neurodegenerativními chorobami, jako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba. Výzkum ukazuje, že skořice může zlepšit funkci neuronů, což přispívá k lepší paměti a kognitivní schopnosti.

Přírodní antibiotikum

Díky svým antibakteriálním a protiplísňovým vlastnostem je skořice skvělým přírodním antibiotikem. Může pomoci při infekcích dýchacích cest, zánětech močového měchýře či při plísňových onemocněních. Je účinná i proti některým patogenům, které jsou odolné vůči běžným antibiotikům.

Jak skořici konzumovat?

Skořici lze snadno zařadit do jídelníčku. Můžete ji přidat do ranní kaše, smoothie, pečiva nebo čaje. Ideální je používat skořici cejlonskou, která má jemnější chuť a obsahuje méně kumarinu než běžnější skořice cassia.

Závěrem lze říci, že skořice není jen koření na dochucení pokrmů, ale skutečný zázračný lék, který může výrazně přispět k udržení zdraví. Je však důležité si uvědomit, že by se měla konzumovat v přiměřeném množství, protože ve vyšších dávkách může být škodlivá.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-cinnamon, www.organicauthority.com/health/11-health-benefits-of-cinnamon





Celkem 1 komentářů

Avatar
Avatar Mám na zahradě levanduli,rozmarýn mátu,libeček,a jiné roeslinky,dělám z nich svazky,usuším je a dávám do šatníků,mezi tvrdé pečivo a k potravinám.Omezuje to moly.
17.09.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba