Prostreno.cz

Dejte svému tělu poznat neskutečně zdravou sílu černého jeřábu

Černý jeřáb, známý také jako arónie, je jedním z nejzdravějších druhů ovoce na světě. Díky svému bohatému obsahu antioxidantů, vitamínů a minerálů je považován za skutečný poklad pro zdraví. Toto drobné tmavé ovoce je v poslední době stále více vyhledávané pro své pozitivní účinky na lidský organismus. V tomto článku se podíváme na některé z hlavních zdravotních benefitů černého jeřábu a jak ho můžete zařadit do svého jídelníčku.

Antioxidanty a jejich účinky

Černý jeřáb je doslova nabitý antioxidanty, zejména antokyany, které jsou zodpovědné za jeho charakteristickou tmavou barvu. Antioxidanty jsou látky, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům, jež mohou poškodit buňky a způsobovat předčasné stárnutí či různé choroby, včetně rakoviny. Pravidelná konzumace černého jeřábu může přispět ke snížení zánětů v těle, posílení imunitního systému a ochraně buněk před oxidativním stresem.

Podpora srdce a cév

Dalším významným přínosem černého jeřábu je jeho pozitivní vliv na zdraví srdce a cév. Studie ukazují, že arónie může pomoci snížit hladinu "špatného" LDL cholesterolu a zároveň zvýšit hladinu "dobrého" HDL cholesterolu. Díky tomu snižuje riziko vzniku aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho má černý jeřáb schopnost snižovat krevní tlak, což z něj dělá ideální potravinu pro osoby trpící hypertenzí.

Detoxikace a podpora trávení

Černý jeřáb má také skvělé detoxikační vlastnosti. Pomáhá tělu zbavit se škodlivých látek a podporuje správnou funkci jater. Jeho vysoký obsah vlákniny navíc podporuje trávení a pravidelné vyprazdňování. Konzumace arónie tak může pomoci při prevenci zácpy a dalších zažívacích potíží.

Prevence rakoviny

Díky svým silným antioxidačním vlastnostem a schopnosti neutralizovat volné radikály je černý jeřáb také spojován s prevencí některých druhů rakoviny. Některé studie naznačují, že pravidelná konzumace arónie může pomoci zabránit vzniku rakoviny tlustého střeva, prsu nebo kůže. Přestože jsou výzkumy v této oblasti stále v raných fázích, potenciál černého jeřábu je velký.

Jak zařadit černý jeřáb do jídelníčku?

Černý jeřáb můžete konzumovat v různých formách – čerstvý, sušený, ve formě šťáv, džemů nebo sirupů. Výborně se hodí do smoothies, jogurtů, kaší nebo do pečiva. Díky své intenzivní chuti může být také skvělým doplňkem k masovým pokrmům nebo salátům.

Černý jeřáb je skutečným superpotravinou, která by neměla chybět v žádném zdravém jídelníčku. Jeho neskutečně bohaté složení přináší mnoho zdravotních benefitů, od ochrany srdce a cév až po prevenci rakoviny. Ať už ho konzumujete čerstvý nebo zpracovaný, určitě z něj vaše tělo bude mít prospěch.

Zdroj: www.celostnimedicina.cz/cerna-jerabina-aronie-cernoploda-mala-vitaminova-bomba.htm, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8300639/


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba