Prostreno.cz

Oblíbené snídaně, které ve skutečnosti tělo i mozek stresují

Snídaně je často označována za nejdůležitější jídlo dne, které by mělo tělo připravit na nadcházející výzvy a dodat potřebnou energii. Mnoho lidí si však neuvědomuje, že některé oblíbené snídaně, které často volíme, mohou tělu i mozku více uškodit než pomoci. Místo podpory zdraví mohou tyto pokrmy způsobit stres, únavu a sníženou schopnost soustředit se. Zde jsou některé snídaňové pasti, na které byste si měli dát pozor.

Sladké cereálie

Mnoho lidí považuje cereálie za rychlou a zdravou snídani. Avšak většina komerčních cereálií je plná přidaného cukru, umělých sladidel a rafinovaných sacharidů, které rychle zvyšují hladinu cukru v krvi. Tento náhlý nárůst cukru v těle sice může na chvíli dodat energii, ale následný pokles způsobí únavu a podrážděnost. Mozek je nucen se vypořádat s výkyvy hladiny cukru, což zvyšuje stres a může ovlivnit naši schopnost soustředění.

Bílé pečivo s marmeládou

Klasická kombinace bílé bagety nebo toastu s marmeládou je rychlá, chutná, ale zároveň extrémně nezdravá. Bílé pečivo je vyrobeno z rafinované mouky, která postrádá vlákninu a další živiny, a marmeláda je často plná přidaného cukru. Tato kombinace vede k prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi, což tělo dostává do stavu „boje nebo útěku“. Navíc bílá mouka neobsahuje dostatek živin, které by tělo a mozek potřebovaly pro optimální funkci.

Přeslazené jogurty

I když jogurt může být zdravou volbou, mnoho komerčně dostupných jogurtů obsahuje vysoké množství cukru, sirupů nebo dokonce umělých sladidel. Konzumace takových jogurtů ráno může vést k nárůstu hladiny cukru, což vyvolá podobný efekt jako sladké cereálie. Kromě toho, že stresují tělo, přidávají zbytečné kalorie, které mohou přispívat k nárůstu váhy.

Smoothie s vysokým obsahem cukru

Smoothie jsou často považována za zdravou snídani, ale pokud jsou připravena špatně, mohou obsahovat více cukru než cokoli jiného. Smoothie připravená pouze z ovoce nebo s přidanými ovocnými šťávami jsou příliš bohatá na cukr a postrádají potřebné bílkoviny a tuky. Mozek a tělo tak nedostanou rovnoměrný přísun energie a namísto toho se ocitnou ve stresovém cyklu výkyvů cukru.

Jaké jsou lepší volby?

Chcete-li se vyhnout stresujícím účinkům nezdravých snídaní, zaměřte se na potraviny s nízkým glykemickým indexem, které dodávají tělu postupnou a trvalou energii. Ideální volbou mohou být:

  • Ovesná kaše bez přidaného cukru, dochucená čerstvým ovocem a ořechy.
  • Celozrnné pečivo s avokádem nebo vajíčkem, které obsahují zdravé tuky a bílkoviny.
  • Smoothie s nízkým obsahem ovoce, obohacené o bílkoviny (např. jogurt, ořechová másla) a vlákninu (např. chia semínka).

Díky těmto změnám si zajistíte vyváženou a zdravou snídani, která podpoří vaši fyzickou i psychickou pohodu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9966020/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214799321001028, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba