Prostreno.cz

Zázračné bovinní kolostrum má možná jen omezené účinky

Na doplňky stravy s obsahem bovinního kolostra se pěje samá chvála, alespoň na sociálních sítích. Zatímco jeho příznivci ho velebí do nebes, odborníci prý uvěří v jeho účinnost až ve chvíli, kdy budou k dispozici důvěryhodné vědecké důkazy.

Kolostrum, známé také jako mlezivo, je prvním mlékem, které matka produkuje po porodu, čemuž odpovídá i jeho složení. Obsahuje spoustu biologicky aktivních látek, vitaminů, minerálů, bílkovin, antibakteriálních enzymů, probiotik, prebiotik, peptidů, aminokyselin i esenciálních mastných kyselin. Příroda tenhle extra výživný koktejl umíchala proto, aby narozený savec získal všechny živiny, které potřebuje a měl tak co nejzdravější start do života.

Popularita strmě roste

Možná jste si všimli, že je kolostrum k dostání i ve formě doplňků stravy. To bovinní, které pochází od krav, má stejně jako lidské jedinečný nutriční profil. Podle jeho příznivců a stále častějších pozitivních ohlasů na sociálních sítích může posílit imunitní systém, urychlit regeneraci svalů, podpořit zdraví střev, podstatně zmírnit nadýmání, optimalizovat fyzickou výkonnost, a dokonce zlepšit sportovní výsledky. „Zdá se, že nárůst influencerů, kteří mluví o doplňcích z mleziva v samých superlativech, přispěl k jejich rostoucí spotřebě,“ potvrzuje americká dietoložka a odbornice na diabetes Caroline Thomason (1). Chybička se ale přesto vloudila.

Mnoho povyku pro nic?

Ačkoli jsou zmiňované zázračné schopnosti takzvaného tekutého zlata velmi lákavé, někteří odborníci varují, že dosud chybějí vědecké důkazy o jeho účinnosti. Z určitých výzkumů skutečně vyplývá, že kolostrum má na střevní mikrobiom pozitivní vliv, zejména při ulcerózní kolitidě (2). Jiné zase poukazují na to, že pomáhá sportovcům s regenerací a ochranou před infekcemi horních cest dýchacích (3). Tyto studie ale byly prováděny na malých vzorcích lidí a jejich závěry jsou hodnoceny jako předběžné. I americká expertka na výživu Lindsey Wohlfordová upozorňuje na skutečnost, že k podpoře dlouhodobých zdravotních přínosů chybí věrohodná data (4) Zájemci o užívání bovinního kolostra by se dle jejího názoru měli raději poradit se svým lékařem.

Nevíme, co vlastně jíme

Dalším problémem je kvalita prodávaných doplňků. Jak varuje americký docent medicíny Pieter Cohen, spotřebitelé nemají jistotu ohledně množství a kvality kolostra v komerčně dostupných výrobcích (5). Většina doplňků stravy není regulována tak přísně jako léky, proto mohou obsahovat jen malé množství kolostra, navíc klidně smíchaného se syrovátkovým proteinem, což bývá běžnou praxí.

Zdroje: (1) www.edition.cnn.com/2024/08/27/health/colostrum-supplements-pros-cons-wellness/index.html, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9227274/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17095643/, (4) www.mdanderson.org/cancerwise/a-dietitians-take-on-colostrum-supplements.h00-159695967.html, (5) www.nypost.com/2024/09/02/lifestyle/colostrum-supplements-everything-to-know-about-this-liquid-gold/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba