Prostreno.cz

Na problémy s trávením a revmatické bolesti povolejte libeček

Libeček (Levisticum officinale) je bylinka, kterou si lidé oblíbili především pro její výrazné aroma a chuť, jež připomíná celer. Tento přírodní lék, který najdeme v mnoha zahrádkách, je oblíbený nejen jako koření do polévek a omáček, ale i jako prostředek podporující zdraví. Libeček má široké spektrum zdravotních přínosů, přičemž jeho účinky ocení zejména ti, kteří trpí zažívacími potížemi a revmatickými bolestmi.

Pomocník při zažívacích potížích

Libeček se po staletí využívá jako účinný prostředek proti zažívacím obtížím. Působí totiž jako přírodní diuretikum, které podporuje vylučování tekutin z těla. Díky tomu dokáže zmírnit nadýmání, plynatost a pocit těžkosti po jídle. Bylinka také podporuje tvorbu žaludečních šťáv a trávení, což přispívá k rychlejšímu a snadnějšímu zpracování potravy.

Libeček se často doporučuje pro lidi, kteří trpí trávicími problémy způsobenými nesprávnou stravou nebo špatným životním stylem. Jeho přirozené působení na zažívací trakt pomáhá ulevit od nepříjemných pocitů v břiše a podpořit celkové zdraví trávicího systému.

Ulevuje při revmatických bolestech

Jedním z méně známých přínosů libečku je jeho schopnost zmírnit revmatické bolesti. Libeček obsahuje látky, které mají protizánětlivé účinky. Pravidelné užívání čaje nebo tinktury z libečku může přispět ke snížení zánětů v kloubech a tím i k úlevě od revmatických bolestí.

Libeček je také užitečný při léčbě dny, která je způsobena nadměrným hromaděním kyseliny močové v těle. Bylinka pomáhá tělu vylučovat nadbytečnou kyselinu močovou a snižuje riziko zánětů kloubů.

Podpora imunitního systému a detoxikace

Libeček také působí jako přírodní detoxikant. Díky svým diuretickým účinkům napomáhá odstraňovat toxiny z těla. To může pozitivně ovlivnit celkovou funkci ledvin a močového systému. Kromě toho podporuje imunitní systém, protože stimuluje tvorbu obranných látek a zlepšuje odolnost organismu vůči nemocem.

Jak libeček používat?

Libeček se může konzumovat v různých formách. Nejčastěji se používají jeho listy a kořen, které se mohou přidat do polévek, salátů nebo čajů. Pro zažívací problémy a detoxikaci je vhodný čaj z libečku – stačí zalít lžičku sušených listů horkou vodou a nechat louhovat 10 minut. Při revmatických bolestech lze libeček konzumovat ve formě tinktury nebo odvaru. Pravidelná konzumace libečku může pomoci zmírnit bolesti a záněty v kloubech. Přestože je libeček považován za bezpečnou bylinku, měli by se mu vyhýbat lidé trpící ledvinovými problémy, protože jeho diuretické účinky mohou ledviny nadměrně zatížit.

Libeček je vynikající bylinka s mnoha zdravotními přínosy. Pomáhá při zažívacích potížích, zmírňuje revmatické bolesti a podporuje detoxikaci těla. Jeho pravidelné užívání může podpořit celkové zdraví a přispět ke zlepšení kvality života.

Zdroje: www.cs.wikipedia.org/wiki/Libeček_lékařský


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba