Prostreno.cz

Bylinky pro nápravu rozhozeného trávení

Rozhozené trávení může být velmi nepříjemné a ovlivnit naši každodenní pohodu. Bolesti břicha, nadýmání, pálení žáhy nebo zácpa jsou jen některé z příznaků, které mohou narušit naše trávení. Naštěstí existuje několik přírodních prostředků, které mohou pomoci – bylinky jsou jedním z nejúčinnějších. Níže se podíváme na některé z nejlepších bylinek, které mohou pomoci uklidnit trávicí trakt a zlepšit trávení.

Máta peprná

Máta peprná je známá svými zklidňujícími účinky na žaludek. Obsahuje mentol, který uvolňuje svaly v trávicím traktu a zmírňuje křeče. Máta je také skvělá na podporu trávení po těžkém jídle a může pomoci zmírnit symptomy syndromu dráždivého tračníku (IBS). Mátový čaj je jednoduchý způsob, jak tuto bylinku zařadit do každodenního života.

Heřmánek

Heřmánek je další skvělou bylinkou pro podporu trávení. Má protizánětlivé a zklidňující vlastnosti, které pomáhají při bolestech žaludku a zánětech v trávicím systému. Heřmánkový čaj se často doporučuje na zmírnění nadýmání a plynatosti, a také pomáhá při žaludečních křečích.

Zázvor

Zázvor je jedním z nejúčinnějších prostředků na zmírnění nevolnosti a zlepšení trávení. Obsahuje gingerol, který stimuluje produkci trávicích šťáv a podporuje pohyb střev. Zázvorový čaj je oblíbeným způsobem, jak využít jeho léčivých účinků. Zázvor je také skvělý při zmírňování žaludečních potíží během těhotenství nebo cestování.

Fenykl

Fenykl je známý pro své karminativní účinky, což znamená, že pomáhá proti nadýmání a plynatosti. Fenyklová semínka se často používají k podpoře trávení a uvolnění svalů ve střevech. Pití fenyklového čaje po jídle je skvělým způsobem, jak předejít zažívacím potížím.

Meduňka

Meduňka je bylinka s jemnou citronovou vůní, která má zklidňující účinky na nervový systém i trávení. Je ideální pro ty, kteří trpí trávicími problémy způsobenými stresem nebo úzkostí. Meduňkový čaj může pomoci při bolestech žaludku, nadýmání i plynatosti.

Kurkuma

Kurkuma je koření s protizánětlivými vlastnostmi, které může pomoci při léčbě různých zažívacích potíží, včetně žaludečních vředů a zánětů v trávicím traktu. Kurkuma obsahuje kurkumin, který má silné protizánětlivé účinky a podporuje zdraví jater, což je klíčové pro správné trávení.

Jak bylinky používat?

Bylinky můžete konzumovat ve formě čajů, tinktur nebo dokonce přidávat do jídel jako koření. Je důležité sledovat své tělo a zjistit, které bylinky vám nejvíce vyhovují. Pro maximální efekt byste měli bylinky používat pravidelně, ideálně každý den.

Pokud trpíte trávicími problémy, vyzkoušejte tyto osvědčené bylinky. Každá z nich má unikátní vlastnosti, které mohou pomoci zklidnit trávicí trakt a podpořit správné trávení. Nezapomeňte však, že bylinky jsou přírodním doplňkem a neměly by nahrazovat lékařskou péči.

Zdroje: www.standard.co.uk/reveller/foodanddrink/10-common-digestive-herbs-and-how-they-benefit-your-health-a3624266.html, www.healthline.com/health/digestive-health/natural-upset-stomach-remedies


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba