Prostreno.cz

Mořské řasy jsou famózní mozkovou výživou

Prospěšné mořské řasy rostou v oceánech i mořích po celém světě a představují důležitou část stravy mnoha kultur. Nejenže podporují imunitní systém a zdraví štítné žlázy, obsahují také antioxidanty, které chrání tělo před obávanou Parkinsonovou chorobou. Dáte si je také?

Z pochopitelných důvodů bychom zeleninu měli jíst pravidelně, nejlépe pak denně. Pokud mezi vaše favority ale brokolice, mrkev, okurka ani špenát nepatří, nemusíte si nutričně zoufat. Je tu přece zelenina mořská! Nazývají se tak mořské řasy, které mnohdy obsahují více prospěšných látek než suchozemské plody vypěstované v hlíně (1). Obzvláště mozku tahle slaná delikatesa náramně svědčí.

Když zasáhne osud

S Parkinsonovou chorobou nyní celosvětově žije více než 8,5 milionu jedinců, což od roku 2000 představuje nárůst o šokujících 81 procent (2). Toto onemocnění mozku způsobuje problémy s pohybem, duševním zdravím, spánkem i bolestí. Dosud na něj neexistuje žádný lék a stav pacienta se časem zhoršuje. Mezi běžné příznaky patří třes, bolestivé svalové kontrakce a potíže s mluvením. Parkinsonova choroba se obvykle vyskytuje u starších generací, ale mohou jí být postiženy i mladší osoby, v častějších případech jsou to muži. Příčina stále není známa, avšak vyššímu riziku čelí ti s nepříznivou rodinnou anamnézou (3).

To chce řasu!

Odborníci se dlouho domnívali, že tomuto stavu kromě těch genetických napomáhají i environmentální faktory, rozsáhlý výzkum (4) publikovaný v loňském roce ale naznačuje, že by mohl mít původ v gastrointestinálním systému. Na jeho základě vědci objevili (5), že konzumace mořských řas zabraňuje špatnému složení proteinu α-synukleinu, který je s rozvojem Parkinsonovi nemoci úzce spojený. Mořská zelenina je hodně bohatá na jód a antioxidanty, proto chrání tělo před volnými radikály a podporuje činnost štítné žlázy i zdraví mozku. Podle autorů studie mohou řasy nejen zpomalit průběh Parkinsonovy choroby, ale také úplně zabránit jejímu vzniku.

Zdroje: (1) www.healthline.com/nutrition/benefits-of-seaweed, (2) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/parkinson-disease, (3) www..parkinson.org/blog/awareness/10-facts, (4) www.gut.bmj.com/content/72/11/2103?rss=1, (5) www.mdpi.com/2072-6643/16/13/2076





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Pečená vejce s pažitkou

25min
(20 hlasů)

Brokolicová omeleta

50min
(23 hlasů)

Omeleta s banánem

20min
(13 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba