Prostreno.cz

Odstupem od drůbežího masa se vyhnete artritidě

Je křehké, voňavé a neskutečně šťavnaté. Drůbeží maso patří ke gurmánským stálicím, ale jeho konzumace potenciálně může vyvolat artritidu. Z jakého důvodu?

Tryptofan (zkratky: Trp, W) je jednou z 20 proteinogenních aminokyselin. Řadí se k nepolárním, aromatickým aminokyselinám (resp. k aminokyselinám s nepolárním, aromatickým postranním řetězcem). Jeho strukturní základ tvoří indol. Patří mezi esenciální aminokyseliny a lidské tělo jej neumí syntetizovat (1). K mání je obvykle v drůbeži, mase, rybách, mléčných výrobcích a některých oříšcích. Je o něm známo, že způsobuje ospalost, ale teď to vypadá, že tělu může uškodit i jinak.

Souvislost s nemocí imunitního systému, která postihuje klouby

Studie Coloradské státní univerzity (1) zjistila, že tryptofan, který hraje zásadní roli při produkci a ochraně svalů, bílkovin, enzymů a neurotransmiterů, běžné střevní bakterie rozkládají na chemickou látku a zároveň páchnoucí sloučeninu zvanou indol, jež spouští zánětlivou reakci – tak spouští revmatoidní artritidu nebo spondyloartritidu (aka artritidu páteře).

T-buňky jsou zodpovědné za buněčnou imunitu

Je však důležité poznamenat, že tryptofan se ne vždy mění na indol: „Pokud tryptofan zasáhne buňky našeho těla, má tendenci se rozložit na protizánětlivé produkty oproti tomu, když narazí na bakteriální buňky a stane se více zánětlivým,“ uvedla Kristine Kuhn, spoluautorka studie a vedoucí oddělení revmatologie z výše zmíněné univerzity s tím, že aby se se svými kolegy dostala k jádru věci, použila model kolagenem indukované artritidy. „Zjistili jsme, že když je přítomen indol, začnou se vyvíjet autoreaktivní T-buňky, které jsou více zánětlivé,“ dodala.

Právě tohle neprospívá jedincům, jež jsou k revmatoidní artritidě náchylní. Proč nemoc vzniká, není jasné, ale roli hraje genetická výbava, jisté rizikové faktory (kouření a parodontóza), případně infekce.

Co tedy jíst?

Jelikož je tryptofan všudypřítomný v potravinách bohatých na bílkoviny, doporučuje se zaměřit na stravu, která je bohatá na rostlinnou vlákninu (zkusit můžete třeba středomořskou verzi či vegetariánství). Zdá se, že oproti typickému západnímu stravování posouvá mikrobiom do zdravějšího stavu.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Tryptofan, (2) www.jci.org/articles/view/167671#BIBL





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Salát z tuňáka a bílých fazolí

10min
(3 hlasů)

Vegetariánský wrap s cizrnou

20min
(1 hlasů)

Špagety carbonara

25min
(3 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba