Prostreno.cz

Bramborová šťáva je podceňovaným prostředkem plným živin

Brambory jsou základní potravinou v mnoha kuchyních po celém světě, ale bramborová šťáva je často opomíjená. Přitom se jedná o přírodní zdroj vitamínů a minerálů, které mohou podpořit zdraví těla na mnoha úrovních. Bramborová šťáva má řadu zdravotních přínosů a je bohatá na antioxidanty, vitamíny skupiny B, vitamín C, železo, hořčík, draslík a fosfor.

Zdravotní přínosy bramborové šťávy

1. Podpora trávení

Bramborová šťáva má velmi uklidňující účinky na trávicí systém. Díky obsahu vlákniny a živin podporuje zdravé trávení a přispívá k prevenci a léčbě žaludečních potíží, jako je pálení žáhy, gastritida nebo vředy. Dokáže vyrovnávat hladinu žaludeční kyseliny a tím snižovat problémy spojené s překyselením žaludku.

2. Detoxikace organismu

Bramborová šťáva má přirozené detoxikační vlastnosti. Pomáhá tělu vylučovat toxiny a podporuje činnost jater a ledvin, což jsou hlavní orgány zodpovědné za filtrování škodlivých látek z těla. Pravidelná konzumace bramborové šťávy může pomoci udržet organismus čistý a podpořit celkové zdraví.

3. Protizánětlivé účinky

Jedním z nejvýraznějších přínosů bramborové šťávy je její schopnost zmírňovat záněty. Obsahuje antioxidanty, které bojují proti volným radikálům, a tím snižují riziko zánětlivých procesů v těle. Tento přínos ocení zejména lidé trpící artritidou, revmatismem nebo zánětlivými onemocněními kloubů.

4. Podpora imunitního systému

Díky vysokému obsahu vitamínu C bramborová šťáva posiluje imunitní systém. Pravidelná konzumace může pomoci tělu lépe se bránit proti nachlazení, chřipce a dalším infekčním onemocněním. Vitamín C také podporuje tvorbu kolagenu, což je důležité pro zdravou pokožku a regeneraci tkání.

5. Zdravá pleť

Bramborová šťáva je skvělým pomocníkem pro pleť. Při vnější aplikaci dokáže zmírnit podráždění, hydratovat suchou pokožku a zlepšit její vzhled. Antioxidanty obsažené v bramborové šťávě pomáhají redukovat tmavé kruhy pod očima a mohou zmírnit akné či pigmentové skvrny.

6. Prevence kardiovaskulárních onemocnění

Draslík, který je v bramborové šťávě bohatě zastoupen, je důležitý pro správnou funkci srdce a cév. Pomáhá regulovat krevní tlak, což může snížit riziko vzniku hypertenze a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Bramborová šťáva také podporuje zdravý krevní oběh a může přispět ke snižování hladiny cholesterolu.

Jak připravit bramborovou šťávu?

Příprava bramborové šťávy je velmi jednoduchá. Stačí oloupat a nastrouhat několik syrových brambor, následně je vymačkat přes jemné sítko nebo gázu a získanou šťávu ihned konzumovat. Doporučuje se pít ji na lačný žaludek, aby měla maximální účinky. Bramborovou šťávu můžete také smíchat s jinými šťávami, například s mrkvovou nebo celerovou, pro lepší chuť a další zdravotní přínosy.

Bramborová šťáva je jedním z nejpodceňovanějších přírodních prostředků plných důležitých živin. Pravidelná konzumace tohoto jednoduchého nápoje může podpořit zdraví trávicího systému, detoxikaci, snížit záněty, posílit imunitu a přispět ke zdraví srdce a cév. Neváhejte vyzkoušet tuto přírodní metodu a přidat bramborovou šťávu do svého každodenního jídelníčku.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/, www.citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.1010.8036&rep=rep1&type=pdf, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852835/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba