Prostreno.cz

Křenem proti rakovině, zánětům i kašli

Křen (Armoracia rusticana) je silně aromatická kořenová zelenina, která si zaslouží pozornost nejen pro svou výraznou chuť, ale především pro své výjimečné léčivé účinky. Díky obsahu cenných látek je křen oblíbeným přírodním lékem proti mnoha zdravotním problémům, od zánětů až po prevenci rakoviny. Jeho léčivé vlastnosti znali už naši předkové, kteří ho hojně používali při léčbě různých onemocnění.

Zdravotní přínosy křene

  1. Podpora imunity a prevence rakoviny Křen je bohatý na antioxidanty, především glukosinoláty, které mají prokazatelný vliv na boj proti rakovině. Tyto látky podporují detoxikaci organismu, neutralizují volné radikály a pomáhají chránit buňky před poškozením, což je klíčové při prevenci vzniku nádorů. Pravidelná konzumace křenu může být prevencí některých typů rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva.

  2. Boj proti zánětům a bolestem Díky svým protizánětlivým účinkům je křen účinným prostředkem při léčbě zánětů kloubů a artritidy. Křen působí jako přírodní analgetikum, což může zmírnit bolesti spojené s těmito zdravotními problémy. Ať už se jedná o vnitřní užívání křenu v podobě sirupu nebo obkladů na bolavé klouby, účinky jsou viditelné velmi rychle.

  3. Léčba kašle a dýchacích problémů Křen je skvělým přírodním lékem proti nachlazení, kašli a zánětům horních cest dýchacích. Jeho silné antiseptické a antibakteriální vlastnosti napomáhají uvolnit dýchací cesty a vykašlávat hlen. Křenový sirup je populární prostředek pro zmírnění kašle a pročištění plic.

  4. Podpora trávení Křen také stimuluje trávicí systém a podporuje vylučování žaludečních šťáv, což napomáhá lepšímu trávení potravy. Může být užitečný při léčbě nadýmání, zácpy a jiných zažívacích potíží.

Jak křen skladovat

Křen je nejlepší uchovávat ve vlhkém prostředí, například v lednici v zavřené plastové nádobě, aby se zachovala jeho čerstvost. Ideální teplota pro skladování je kolem 0 až 4 stupňů Celsia. Čerstvý křen lze skladovat i několik týdnů, aniž by ztratil své cenné vlastnosti. Pokud máte větší množství křenu, můžete ho nastrouhat a uchovat zmrazený v sáčcích. Takto si zachová své léčivé účinky po dlouhou dobu.

Jak křen zpracovávat a dodávat tělu

Křen lze zpracovat mnoha způsoby. Nejjednodušší je ho nastrouhat a přidávat jako koření do jídel. Při kašli nebo zánětech dýchacích cest můžete připravit křenový sirup. Smíchejte nastrouhaný křen s medem a nechte směs několik hodin odležet. Tento domácí lék užívejte několikrát denně po lžičkách.

Další možností je příprava křenové tinktury. Do sklenice naložte nastrouhaný křen a zalijte ho vysokoprocentním alkoholem. Nechte ho louhovat přibližně 10 dní na tmavém místě a poté tinkturu sceďte. Užívá se po kapkách k podpoře imunity a léčbě zánětů.

Křen je vynikající přírodní prostředek s mnoha zdravotními přínosy. Jeho léčivé vlastnosti jsou mnohostranné a užitečné při prevenci rakoviny, léčbě zánětů, dýchacích potíží a podporuje trávení. Navíc je snadno dostupný a jeho příprava není složitá.

Zdroje: www.1mhealthtips.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17515295/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26411988/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba