Prostreno.cz

Plastové krabičky od zmrzliny rozhodně dál nepoužívejte

Plastové krabičky, do kterých je balena zmrzlina, jsou oblíbeným pomocníkem mnoha domácností. Po spotřebování obsahu je někteří lidé využívají jako skladovací nádoby na potraviny či jiné drobnosti. Ačkoliv se to může zdát jako praktické a ekologické řešení, z dlouhodobého hlediska to může mít vážné zdravotní důsledky. V tomto článku se podíváme na to, proč byste plastové obaly od zmrzliny neměli znovu používat, a jaká zdravotní rizika s sebou nesou.

Nevhodný plast pro opakované použití

Plastové obaly od zmrzliny jsou navrženy tak, aby sloužily pouze pro jednorázové použití. Jsou vyrobeny z plastů, které nejsou vhodné pro opakované používání, zejména pro skladování potravin. Nejčastěji se jedná o plasty označené symboly 5 (PP – polypropylen) nebo 6 (PS – polystyren). Tyto materiály mají určitou odolnost vůči chladu, ale při vystavení vyšším teplotám nebo při kontaktu s kyselými či mastnými potravinami mohou začít uvolňovat škodlivé chemikálie.

Nebezpečí chemických látek

Plasty používané v potravinářském průmyslu mohou obsahovat chemické látky, jako jsou bisfenol A (BPA) nebo ftaláty. Tyto látky jsou spojovány s řadou zdravotních problémů, jako jsou hormonální nerovnováhy, problémy s reprodukcí nebo zvýšené riziko vzniku rakoviny. I když je množství těchto látek v plastech regulováno, při opakovaném používání plastových obalů se může riziko uvolňování chemikálií zvýšit, zejména při vystavení teplu.

Ztráta strukturální integrity

Při opakovaném používání plastových krabiček dochází k postupnému opotřebení materiálu. Tento proces zvyšuje riziko, že se mikroplasty či jiné škodlivé částice uvolní do potravin, které v těchto krabičkách skladujete. To může mít negativní vliv na vaše zdraví, zejména pokud jsou tyto částice dlouhodobě konzumovány.

Nedostatečná ochrana proti bakteriím

Plastové obaly od zmrzliny nejsou navrženy pro dlouhodobé skladování potravin. Kvůli jejich poréznímu povrchu a náchylnosti k poškození se v nich mohou snadno usazovat bakterie a plísně, které mohou kontaminovat potraviny. Tento problém se zhoršuje, pokud se obaly používají k uchovávání potravin při pokojové teplotě nebo pokud nejsou důkladně vyčištěny.

Ekologický dopad

Používání plastových obalů má rovněž negativní dopad na životní prostředí. Plastové krabičky se po určité době stávají nevyužitelnými a končí na skládkách, kde se rozkládají stovky let. Namísto opakovaného používání nevhodných plastových obalů je lepší investovat do kvalitních a ekologických alternativ, jako jsou skleněné nebo nerezové nádoby, které lze opakovaně používat po dlouhou dobu.

Plastové krabičky od zmrzliny nejsou bezpečné ani zdravé pro opakované používání, zejména pokud jde o skladování potravin. Mohou uvolňovat škodlivé chemické látky, kontaminovat potraviny bakteriemi a jejich používání má negativní dopad na životní prostředí. Pokud hledáte ekologičtější a zdravější řešení, vsaďte na opakovaně použitelné nádoby vyrobené z kvalitních materiálů, které jsou bezpečné pro kontakt s potravinami.

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0045653520309802?via%3Dihub - celý článek, názor autora


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba