Prostreno.cz

Únava i nadýmání signalizují možný nedostatek potřebného draslíku

Draslík je esenciální minerál, který hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích. Jeho nedostatek může vést k různým zdravotním problémům, včetně únavy a nadýmání, které jsou často přehlíženy jako běžné nepříjemnosti. Tento článek se zaměřuje na význam draslíku, jeho zdravotní přínosy, zdroje a doporučený denní příjem.

Zdravotní výhody draslíku

Draslík je nezbytný pro správné fungování našeho těla. Jedním z jeho hlavních úkolů je regulace rovnováhy tekutin a elektrolitů. Pomáhá udržovat normální krevní tlak tím, že neutralizuje negativní účinky sodíku. Vyvážený poměr draslíku a sodíku je klíčový pro prevenci hypertenze, což může zabránit rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Další významnou funkcí draslíku je podpora svalové funkce. Je nezbytný pro správnou kontrakci svalů, včetně srdečního svalu. Nedostatek draslíku může vést k svalové slabosti, křečím a v krajních případech k poruchám srdečního rytmu.

Draslík také přispívá k optimálnímu fungování nervového systému. Je klíčový pro přenos nervových impulsů, což ovlivňuje celé spektrum tělesných funkcí od pohybu přes trávení až po mysl. Zajištění dostatečného příjmu draslíku může zlepšit koncentraci a mentální výkonnost.

Možné příznaky nedostatku

Únava je jedním z nejčastějších a často přehlížených příznaků nedostatku draslíku. Když tělo nemá dostatek tohoto minerálu, buňky nejsou schopné efektivně produkovat energii, což vede k pocitu únavy. Dalším příznakem může být nadýmání, protože draslík pomáhá regulovat balanci tekutin v těle a jeho nedostatek může přispět k zadržování vody, což se projevuje nadýmáním.

Zdroje draslíku

Existuje mnoho potravin bohatých na draslík, které lze snadno zařadit do každodenní stravy. Mezi nejlepší zdroje patří ovoce, jako jsou banány, pomeranče a meruňky. Zelenina, zejména listová zelenina, jako špenát a kapusta, také obsahuje vysoké množství draslíku. Brambory, sladké brambory a luštěniny, například čočka a fazole, jsou také vynikajícími zdroji tohoto minerálu. Pro milovníky ryb jsou bohatým zdrojem draslíku i losos a tuňák.

Doporučený denní příjem

Podle odborníků je doporučený denní příjem draslíku pro dospělé muže a ženy přibližně 3 400 mg a 2 600 mg. Tento příjem se může lišit v závislosti na věku, pohlaví a celkovém zdravotním stavu. Například těhotné ženy nebo lidé s určitými zdravotními problémy mohou potřebovat jiné množství této živiny.

Dodržování správného příjmu draslíku je nezbytné pro udržení optimálního zdraví. Pokud máte podezření na nedostatek draslíku, je vždy nejlépe se poradit s odborníkem, který může doporučit individuální úpravy stravy či suplementaci. S dostatečným množstvím draslíku v těle můžete předejít mnoha závažným zdravotním problémům a podpořit celkové zdraví a pohodu.

Zdroj: www.uofmhealth.org/health-library/abo9047, www.dietaryguidelines.gov/food-sources-potassium





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba