Prostreno.cz

Bezlepkové stravování má spoustu nečekaných výhod pro zdraví

Bezlepkové stravování má spoustu nečekaných výhod pro zdraví, ačkoliv bylo původně vyvinuto pro lidi s celiakií nebo alergií na lepek. V dnešní době si však získává stále více příznivců i mezi lidmi bez těchto diagnóz. Proč se tedy rozhodnout pro bezlepkovou dietu, i když netrpíte celiakií? Odpovědí může být řada zdravotních výhod, které tato dieta přináší.

Co je to ten lepek?

Předně je třeba porozumět tomu, co je lepek a jak působí na naše tělo. Lepek je bílkovina nacházející se v některých obilovinách, jako je pšenice, ječmen a žito. U lidí s celiakií či intolerancí na lepek může konzumace této bílkoviny vést k poškození tenkého střeva, což má za následek malabsorpci živin a různé zdravotní komplikace. Nicméně i lidé bez těchto zdravotních problémů mohou těžit z omezení lepku v jídelníčku.

Přínosy bezlepkového stravování

Jedním z hlavních přínosů bezlepkové stravy je zlepšení trávení. Mnoho lidí zaznamenává menší nadýmání, snížení dyspeptických příznaků a celkově lepší komfort při trávení potravy. Tím, že se zbavíte surovin obsahujících lepek, často automaticky zvýšíte příjem čerstvých potravin a omezíte zpracované potraviny, které často obsahují přidané cukry a tuky. To může vést nejen k lepšímu trávení, ale může také přispět ke snížení rizika obezity a metabolických poruch.

Dále je bezlepková strava spojována s pozitivním vlivem na energii a mentální jasnost. Mnoho lidí hlásí, že po přechodu na bezlepkovou dietu pociťují více energie a zlepšení koncentrace. Tento efekt může souviset se snížením zánětu v těle, který je často spojen s konzumací lepku u citlivých jedinců.

Bezlepkové stravování může mít také kladný vliv na zdraví pokožky. Některé studie naznačují, že přechod na tuto dietu může pomoci zlepšit stav pokožky u osob trpících různými dermatologickými problémy, jako je ekzém či psoriáza. Opět je zde klíčová role snížení zánětu a eliminace potenciálně dráždivých složek stravy.

Správná cesta

Pro dosažení těchto výhod je důležité dbát na správnou realizaci bezlepkové diety. Bezlepkové stravování by nemělo znamenat pouze vyloučení potravin obsahujících lepek, ale také snahu o vyvážený jídelníček. To znamená dostatečný příjem bílkovin, zdravých tuků a sacharidů z bezlepkových rostlinných zdrojů, jako jsou rýže, kukuřice, quinoa nebo pohanka. Navíc je důležité sledovat dostatek vlákniny, železa a vitamínů skupiny B, které mohou někdy bezlepkovou dietou chybět.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6357014/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625243/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba