Prostreno.cz

Obaly potravin obsahují chemikálie způsobující rakovinu prsu

Nejen plastové, i papírové a kartonové obaly v sobě mají karcinogeny, které pronikají do potravin a tím i do našeho těla. Takových látek ohrožujících ňadra bylo identifikováno 200!

Rakovina prsu patří mezi nejčastější formu rakoviny, která každoročně postihuje miliony žen po celém světě. Její výskyt stále narůstá, a to i mezi mladšími generacemi, což vyvolává vážné obavy odborníků i široké veřejnosti. Svou roli v rozvoji tohoto onemocnění prokazatelně sehrává genetika a životní styl, ale stále častěji se ukazuje, že na vině mohou být i každodenní faktory, kterým věnujeme jen pramálo pozornosti – třeba chemikálie přítomné v potravinách i jejich obalech.

Zjištění, ze kterého jde mráz po zádech

Nová alarmující studie (1) zjistila, že téměř 200 chemikálií spojených s rakovinou prsu se vyskytuje v obalech potravin – a co je ještě horší, spolu s nimi i desítky karcinogenů, které si mohou snadno najít cestu do vašeho těla.

„Existují silné důkazy, že 76 známých nebo potenciálních karcinogenů prsu z materiálů pro styk s potravinami nedávno zakoupených po celém světě lze nalézt u lidí,“ šokuje spoluautorka studie Jane Muncke, která působí jako výkonná ředitelka švýcarské neziskové nadace Food Packaging Forum (2). Tato organizace se zaměřuje na výzkum a osvětu v oblasti bezpečnosti potravin a obalových materiálů, což je hodně aktuální téma.

Netýká se to jen plastů

Z poznatků uvedeného výzkumu se dozvídáme, že většina karcinogenů se přisoudila plastům používaných při balení potravin, ovšem nemálo jich bylo nalezeno i v papírových a kartonových obalech. Tato zjištění přicházejí v těžké době, kdy diagnóz rakoviny mezi mladými lidmi rapidně přibývá (3). „Zbavení se těchto toxických látek v potravinách i obalech je obrovskou příležitostí pro prevenci rakoviny,“ upozorňuje vědkyně Jane Muncke.

Hrozby jsou všude

„Skutečnost, že tolik potenciálních karcinogenů prsu je běžně přítomno v obalech potravin a mohou migrovat do našeho jídla a těla, je jen jedním z příkladů, kolika chemikáliím jsme nevědomky denně vystaveni,“ podotýká další americká vědecká pracovnice Jenny Kay, která se svým týmem na začátku tohoto roku aktualizovala seznam pro ňadra nebezpečných látek (4). Jak vidno, bezpečno evidentně není vůbec nikde…

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/journals/toxicology/articles/10.3389/ftox.2024.1440331/full, (2) www.edition.cnn.com/2024/09/24/health/breast-cancer-food-storage-chemicals/index.html, (3) www.medicine.washu.edu/news/breast-cancer-rates-increasing-among-younger-women/, (4) www.ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/EHP13233





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba