Prostreno.cz

O plátek citronu si v restauraci rozhodně neříkejte

Začátek oběda či večeře v restauraci bývá často spojený s osvěžujícím nápojem. Mnozí z nás si automaticky objednají vodu, limonádu nebo koktejl s plátkem citronu na okraj sklenice. Avšak, co na první pohled vypadá jako nevinný detail, může skrývat nepříjemné zdravotní riziko.

Nebezpeční černí pasažéři

Podle několika studií se na plátcích citronu v restauracích často nachází bakterie a mikroby, které mohou být pro naše zdraví nebezpečné. Jedna z těchto studií, publikovaná v časopise Journal of Environmental Health, odhalila šokující zjištění: 70 procent testovaných citronů v různých restauracích obsahovalo mikroorganismy, včetně těch, které způsobují nemoci.

Důvodem je nedostatečná hygiena při přípravě citronů. Zaměstnanci restaurací často nemyjí citrony před nakrájením, a při manipulaci s nimi mohou používat nesterilní rukavice nebo holé ruce. Dalším problémem je nekvalitní skladování citronů, které může vést k jejich kontaminaci. I když jsou citrony obecně kyselé a mají přirozené antibakteriální vlastnosti, jejich povrch může být snadno kontaminován během přípravy nápojů.

Americká mikrobioložka Anne LaGrange Loving, která se na studii podílela, vysvětlila, že bakterie jako E. coli nebo salmonela mohou snadno přežívat na površích plátků citronu a následně přecházet do nápojů. Přestože množství bakterií na citronu pravděpodobně nestáčí k tomu, aby způsobilo vážnou nemoc u zdravých jedinců, pro lidi s oslabeným imunitním systémem, děti nebo seniory může tento risk být významnější.

Jak se tedy chránit?

Odborníci doporučují buď se plátkům citronu v restauracích vyhýbat, nebo alespoň dbát na to, aby se citron během servírování nedotýkal okraje sklenice, odkud pijeme. Další možností je, pokud je to možné, poprosit o celý citron a nakrájet jej sami, což umožní alespoň částečnou kontrolu nad hygienou.

Samozřejmě, restaurace se mohou a měly by snažit zajistit, aby jejich postupy při manipulaci s ovocem byly co nejbezpečnější. To zahrnuje pravidelný trénink personálu ohledně hygieny, používání vhodných rukavic a čistících prostředků a důkladné mytí ovoce před jeho použitím.

Plátek citronu může být riskantním faktorem, který lze v mnoha případech jednoduše eliminovat. Místo toho, aby byl náš osvěžující nápoj zdrojem potenciálního nebezpečí, můžeme si vychutnat svou objednávku s vědomím, že jsme udělali vše pro ochranu našeho zdraví. Koneckonců, v osvěžení je stejně mnohem důležitější chuť a spokojenost než estetika nápoje.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020168/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18189035/


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba