Prostreno.cz

S prevencí demence u žen pomáhá vitamin D

Vitamin D se obvykle dává do souvislosti se silnější imunitou a pevnými kostmi, protože podporuje vstřebávání vápníku. Dobře ale funguje i jako ochrana před demencí, a to zvláště u žen.

S přibývajícím věkem se neustále objevují nové neduhy – přichází nespavost, klouby bolí, zhoršuje se zrak a svaly slábnou. Dalším závažným problémem je i kognitivní úpadek, který může vyústit až v demenci. A ta je postrachem většiny lidí. Co kdyby bylo možné zabránit této oslabující nemoci tím, že bychom jednoduše konzumovali více jednoho vitaminu? Zní to možná jako nereálná věc. Ale…

Pomoc dostupná pro všechny

Podle americké studie (1) zveřejněné v časopise Alzheimer's & Demence může zvýšený příjem vitaminu D výrazně snížit riziko vzniku demence. Vědci zkoumali data více než 12 400 starších dospělých s průměrným věkem 71 let a porovnávali jejich kognitivní schopnosti. Na začátku byli všichni účastníci rozděleni do dvou skupin podle duševního stavu, přičemž jedna užívala až tři typy doplňků vitaminu D, zatímco druhá ne. Velmi pozitivní vliv na zdraví mozku, a tedy i prevenci demence, byl prokázán zejména u slabšího pohlaví.

Co můžeš udělat dnes…

Zajímavé je, že ačkoli ženy ve studii měly pocit, že čelí vyššímu riziku rozvoje demence než muži, jejich těla reagovala na zvýšený příjem této důležité látky o 23 procent lépe. Dámy, které pravidelně užívaly vitamin D, vykazovaly až o 49 procent nižší výskyt demence než ty, které tak nečinily. Rovněž bylo zjištěno, že ze všech respondentů, u kterých se během deseti monitorovaných let vyvinula zmíněná duševní porucha, v minulosti 75 procent z nich trpělo nedostatkem vitaminu D. Chcete si ho místo tabletek servírovat raději v přirozené formě? Může být.

Vsaďte na ryby, žloutky a játra

Nejbohatšími potravinovými zdroji vitaminu D jsou tučné ryby jako losos, makrela a sardinky. Mezi další významné zprostředkovatele patří vaječné žloutky, červené maso a játra. Tenhle vitaminový přítel mozku se přidává i do některých rostlinných mlék a pomerančových džusů (2). Doporučuje se proto zkontrolovat informace na obalech, abyste zjistili, zda se to týká produktů, které kupujete. Denní doporučená dávka „déčka“ je 1000–2000 IU (25–50 mikrogramů).

Zdroje: (1)www.alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/dad2.12404, (2)www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/ask-the-expert/foods-high-in-vitamin-d





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba