Pěkně opečená slaninka, jak úžasně po ránu voní! O zdravou volbu ale rozhodně nejde. Stejné je to i v případě ochucených jogurtů a bílých toastů s máslem.
Kdo nesnídá, ten bývá dopoledne unavený, hůře se soustředí, trpí pomalejším metabolismem a riskuje pozdější přejídání. „Správně sestavená snídaně pomáhá tělu stabilizovat hladinu cukru v krvi a předchází náhlým energetickým výkyvům,“ připomíná americká dietoložka Destini Moody (1). Existují však typické snídaňové potraviny, které do tohoto zdravého konceptu nezapadají. Na tyhle si raději nechte zajít chuť.
Slanina? Jen to ne!
Slanina je kultovní ranní pochoutkou, ale obsahuje vysoké množství nasycených tuků a cholesterolu, což může vést k zánětům a ovlivnit zdraví srdce (2). Světová zdravotnická organizace dokonce označila zpracované maso, a to včetně slaniny, za karcinogenní (3). „Lepší volbou je slanina krůtí, která má méně tuku i škodlivých přísad,“ navrhuje jmenovaná dietoložka.
Ochucený jogurt není žádné terno
Dát si ke snídani jogurt? Tváří se to jako skvělý nápad, ale není kelímek jako kelímek. Ochucené jogurty bohužel překypují cukrem a umělými přísadami, přičemž byste v nich skutečné ovoce hledali marně. Když už, zkuste spíše ty bílé a šťavnaté plody si do nich nakrájejte. Přidat můžete i hrstku ořechů, zvýšíte tak jejich nutriční hodnotu.
Toast s máslem opravdu nezasytí
Bílý toast s máslem bývá po probuzení rychlou volbou, ale k vaší smůle postrádá vlákninu a bílkoviny, což znamená, že vám už brzy začne kručet v břiše. Pro delší pocit sytosti se nabízí celozrnný toast s avokádem, který kromě vlákniny a proteinů poskytuje i zdravé tuky. Touto prospěšnější toastovou verzí dle názoru dietoložky Destini Moody podpoříte i zdraví kardiovaskulárního systému. A jak je to tady s pitím?
Odvrácená stránka džusu
Ke snídaňovým klasikám bezesporu patří také sklenice pomerančového džusu. O nějakém ternu v pitném režimu však nemůže být ani řeč. Zpracované ovocné šťávy mívají nedostatek vlákniny a cukru naopak na rozdávání, což zrychluje trávení. Pokud se vám nechce vymačkávat čerstvý pomeranč i s dužinou, dejte si raději vodu.
Zdroje: (1) www.realsimple.com/foods-you-shouldnt-eat-for-breakfast-8732229, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29174025/, www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat
Sledujte nás na sociálních sítích: