Smažené brambory, známé jako hranolky, jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě. Mnozí z nás si je rádi dopřávají jako přílohu k hlavním jídlům, ale i jako samostatný snack. Jejich křupavá struktura a lahodná chuť si získaly srdce mnoha lidí. Přestože mohou být smažené brambory chutné, jejich nadměrná konzumace může mít negativní dopady na naše zdraví. V tomto článku se podíváme na zdravotní rizika spojená s konzumací smažených brambor, možnosti zdravější přípravy a jaký olej je nejvhodnější pro jejich smažení.
Zdravotní rizika konzumace smažených brambor
Jedním z hlavních zdravotních rizik spojených s konzumací smažených brambor je jejich vysoký obsah kalorií a tuku. Během smažení brambor se do nich dostává značné množství oleje, což významně zvyšuje jejich energetickou hodnotu. Pravidelná konzumace jídla s vysokým obsahem kalorií může přispívat k nárůstu tělesné hmotnosti a obezitě. Obezita pak zvyšuje riziko vzniku dalších zdravotních problémů, jako jsou srdeční choroby, diabetes 2. typu a hypertenze.
Dalším významným rizikem je přítomnost transmastných kyselin, které mohou být obsaženy v některých druzích olejů používaných ke smažení. Transmastné kyseliny zvyšují hladinu špatného cholesterolu (LDL) a snižují hladinu dobrého cholesterolu (HDL) v krvi. To může vést k hromadění tukových depozit v cévách a zvýšenému riziku srdečních onemocnění.
Akrilamid je další zdravotně problematická látka, která vzniká při smažení brambor při vysokých teplotách. Akrilamid je chemická sloučenina, kterou některé výzkumy spojily s karcinogenními účinky a dalšími neurologickými problémy. I když je potřeba dalších studií k úplnému pochopení jeho vlivu na lidské zdraví, doporučuje se jeho příjem minimalizovat.
Jak smažit brambory zdravěji
Pokud se chceme i nadále těšit z chutných smažených brambor, je důležité hledat cesty, jak jejich přípravu učinit zdravější. Jednou z možností je použití méně tuku při smažení. Alternativní technologie jako horkovzdušné fritézy dokáží smažit brambory s minimálním množstvím oleje, což snižuje obsah kalorií i tuku v konečném produktu.
Stejně tak bychom měli dávat přednost čerstvým bramborám před polotovary, které často obsahují další tuky a konzervační látky. Čerstvé brambory můžeme před smažením lehce povařit, což zkrátí dobu smažení a tím i množství vznikajícího akrilamidu.
Důležitý je také výběr koření a dochucovacích přípravků. Místo nadměrného solení, které může přispívat k vysokému krevnímu tlaku, lze sáhnout po bylinkách a koření, které dodají bramborám chuť bez zdravotních rizik.
Výběr oleje pro zdravější smažení
Konzumace smažených brambor může být ovlivněna i volbou správného oleje. Různé oleje mají různé vlastnosti, které ovlivňují nejen chuť, ale i zdravotní aspekty smaženého pokrmu. Obecně platí, že oleje s vysokým obsahem mononenasycených a polynenasycených tuků jsou zdravější než ty, které obsahují nasycené tuky a transmastné kyseliny.
Jednou z nejlepších voleb může být olivový olej, který je bohatý na mononenasycené tuky a má relativně vysoký bod kouře, což znamená, že je relativně stabilní při vyšších teplotách. Olivový olej však může být pro některé pokrmy příliš aromatický, proto je důležité ho vybírat dle osobních preferencí.
Alternativou je řepkový olej, který nabízí podobné výhody s neutrálnější chutí. Řepkový olej má také vysoký bod kouře a je cenově dostupnější než olivový olej. Další možností je slunečnicový olej s vysokým obsahem olejové kyseliny, který je rovněž dobrou volbou pro zdravější smažení.
Smažené brambory by měly být konzumovány s mírou. Vyhněme se jejich častému zařazování do jídelníčku a snažme se je připravovat zdravějším způsobem. Zvažte používání technologií, které snižují potřebu oleje, a preferujte oleje s vyšším obsahem zdravějších tuků. Tímto způsobem si můžeme nadále užívat chuť smažených brambor bez zbytečných zdravotních rizik.
Zdroj: www.dtest.cz/clanek-3322/cesky-stravnik-v-promenach-casu, www.cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5486204/, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: