Prostreno.cz

Špalda je chutným opatřením proti rakovině

Kupujete si špaldový chleba? Pokud ne, možná nevíte, že je bohatý na vlákninu, která zlepšuje trávení a podporuje činnost kardiovaskulárního systému, přičemž předchází rakovině a diabetu.

Když jde o obiloviny, většina z nás volí známé klasiky, jako je rýže, quinoa nebo bulgur. Ale co špalda? Toto starobylé obilí s bohatou historií, které lidé konzumovali už před osmi tisíci lety, se vrací na scénu moderní kuchyně. Díky jemné chuti a širokým možnostem využití si získává oblibu u kuchařů i výživových specialistů po celém světě.

Tradice, která neomrzí

Příbuzenský vztah má s pšenicí a předpokládá se, že pochází z Íránu. Zajímavostí na jejím pěstování je, že se po tisíciletí výrazně nezměnilo (1). Dle odborných studií (2) je chléb upečený ze špaldové mouky nutričně bohatší než ten, při jehož výrobě pekaři použili běžnou pšeničnou. Zdravotní přednosti této ingredience jsou vůbec působivé!

Cholesterol na uzdě

Špalda je bohatým zdrojem rozpustné vlákniny, která přispívá ke snížení hladiny škodlivého cholesterolu, zatímco podporuje zvýšení toho „dobrého“, jenž přispívá k optimální činnosti kardiovaskulárního systému a omezuje riziko srdečních chorob (3). Vláknina také zlepšuje trávení, prodlužuje pocit sytosti a usnadňuje hubnutí (4).

Doporučená prevence cukrovky

Zařazení špaldy do jídelníčku pomáhá omezit také pravděpodobnost vzniku diabetu. I tohle je zásluha zmíněné vlákniny, která zabraňuje prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi, a zajišťuje tak stabilnější hladinu glukózy (5).

Chutné opatření proti rakovině

Strava bohatá na celozrnné produkty, jako je právě špalda, pomáhá předcházet některým typům nádorových onemocnění. Pravidelná konzumace celých zrn je spojována s výrazně nižším výskytem kolorektálního, esofageálního, žaludečního a pankreatického karcinomu (6). Jediným omezením je, že špalda obsahuje lepek, a proto není vhodná pro osoby s celiakií nebo alergií na pšenici (7).

Zdroje: (1) www.realsimple.com/what-is-spelt-and-why-is-it-good-for-you-8731978, (2) www.mdpi.com/1420-3049/28/8/3428, (3) www.mdpi.com/1660-4601/12/5/4726, (4) www.acpjournals.org/doi/10.7326/M14-0611, (5) www.link.springer.com/article/10.1007/s10654-013-9852-5, (6)www.mdpi.com/2072-6643/12/12/3756, (6) www.bmj.com/content/351/bmj.h4347, (7) www.bmj.com/content/351/bmj.h4347





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Pečená dýně s medem a rozmarýnem

40min
(1 hlasů)

Dýňové rizoto

45min
(1 hlasů)

Dušené hovězí maso s kořenovou zeleninou

2h a 30min
(1 hlasů)

Cuketové karbanátky

25min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba