Jak připravujete brambory? Ty smažené se do zdravého jídelníčku moc nehodí. U vařených a pečených je to ale jinak. S jejich loupáním neztrácejte čas, ať se nepřipravíte o dávku prospěšných živin.
Brambory jsou tak univerzální a všestranné, že se objevují v našem jídelníčku po celý rok. S příchodem zimy je však jakožto součást vydatných a uklidňujících jídel jíme častěji. Slyšeli jste, že nejsou moc zdravé? To se říká, ale pravdou je, že vše záleží na způsobu jejich přípravy. Právě metoda vaření je klíčovým faktorem, který ovlivňuje jejich zdravotní přínosy.
Multivitamin přímo z pole
Tato tradiční plodina se může pochlubit řadou životně důležitých živin. „Brambory obsahují vysoké množství draslíku, vitaminu C, vlákniny, bílkovin a sacharidů, které dodávají energii,“ vyjmenovává americká registrovaní dietoložka Roxana Ehsani. Kromě toho jsou skvělým zdrojem vitaminů B, železa, hořčíku, fosforu, mědi a flavonoidů a fenolických sloučenin. I když se nutriční složení může v závislosti na odrůdě trochu lišit, obecně se má za to, že většina konzumovaných soust poskytuje alespoň část těchto prospěšných látek. Ty spolupracují na podpoře zdraví srdce, kostí, imunity, střev, krve, metabolismu a mozku.
Hlavně neloupat!
Klíč k jejich získání se nachází ve slupce brambor, kde jsou nejvíce koncentrované. Když je v dobré víře oloupete, zůstane po nich většinou rychle metabolizovaný škrob, jenž vede k rychlému nárůstu a následnému poklesu krevního cukru, což způsobí dřívější hlad. Co z toho plyne? Škrabka by si měla vzít dovolenou!
Pečené versus vařené
Hodně zdravou volbou jsou brambory pečené, které nevyžadují žádnou složitou přípravu. Jejich prospěch ale obecně závisí na přidaných ingrediencích. Zatímco třeba brokolice nebo rajčata je obohacuje, přidání másla, sýra nebo slaniny pokrm zdravotně znehodnocuje. Také vařené brambory se slupkou si uchovávají svou výživou hodnotu. Lze z nich připravit jednoduchý salát bez majonézy nebo přílohu zakápnutou olivovým olejem a posypanou kořením.
Horkovzduch se počítá
Horkovzdušné fritézy se staly vyhledávaným kuchyňským pomocníkem, a to z dobrého důvodu. Díky svému vysokoteplotnímu konvekčnímu systému, který zajišťuje spolehlivě křupavé jídlo, je příprava chutných jídel rychlá a snadná. Tyto chytré spotřebiče vynikají svou schopností dosahovat skvělých výsledků bez použití tuku, což vede k velmi zdravému konečnému produktu.
Zdroj: www.realsimple.com/healthiest-ways-to-cook-a-potato-8739531
Sledujte nás na sociálních sítích: