Artritida je chronické zánětlivé onemocnění postihující především klouby, které může způsobit bolest, ztuhlost a omezit pohyblivost. Existuje několik typů artritidy, z nichž nejčastější jsou revmatoidní artritida a osteoartróza. Zdravotní stav pacienta může být významně ovlivněn různými faktory, včetně stravy. Výživa může hrát klíčovou roli ve zvládání příznaků artritidy, a i když žádná konkrétní dieta nemůže nemoc vyléčit, může pomoci zmírnit příznaky. Naopak konzumace nevhodných potravin může stát za zhoršením stavu.
Vznik artritidy
Artritida může vzniknout z různých důvodů. Příčina není vždy jasná a může zahrnovat genetické, imunologické, metabolické a dokonce i infekční faktory. Zánět je hlavním příznakem všech forem artritidy. U revmatoidní artritidy je zánět způsoben autoimunitní reakcí, kdy imunitní systém těla omylem napadá vlastní kloubní tkáně. U osteoartrózy hraje roli opotřebení chrupavky, což může také vést k zánětu.
Nevhodná jídla při artritidě
Při řízení symptomů artritidy je důležité vyhýbat se určitým druhům potravin, které mohou zánět zhoršit. Mezi klíčové složky, kterým je dobré se vyvarovat, patří následující:
Cukr a sladkosti
Rafinované cukry mohou spustit produkci zánětlivých procesů v těle. Vyhýbat byste se měli nejen bílému cukru, ale také fruktóze, glukózo-fruktózovému sirupu a dalším sladidlům obsaženým v cukrovinkách, slazených nápojích a zákuscích. Nadměrná konzumace cukru může nejen zvýšit zánět, ale také přispět k nadváze, která dále zatěžuje klouby.
Nasycené a trans-tuky
Nasycené tuky, které se nacházejí hlavně v živočišných produktech jako je červené maso a tučné mléčné výrobky, mohou zvýšit hladiny zánětlivých markerů v těle. Trans-tuky, přítomné v mnoha průmyslově vyráběných potravinách jako jsou smažené pokrmy, margaríny a některé pekařské výrobky, jsou obzvláště škodlivé a měly by být v rámci jídelníčku eliminovány.
Zpracované potraviny a rychlé občerstvení
Zpracované potraviny obsahují vysoké množství přidaných cukrů, solí a umělých přísad, které mohou zhoršovat zánět. Rychlé občerstvení, kromě vysokého obsahu tuků a cukrů, obvykle také obsahuje přemíru sodíku, který může přispívat k zadržování tekutin v těle a následnému zhoršení otoků.
Bílá mouka a rafinované obiloviny
Potraviny z bílé mouky jako bílé pečivo, těstoviny nebo bílá rýže mají vysoký glykemický index, což znamená, že rychle zvyšují hladinu cukru v krvi. To může vést ke zvýšení zánětlivých procesů v těle. Preferovat bychom měli celozrnné varianty, které poskytují více vlákniny a méně ovlivňují hladinu cukru v krvi.
Alkohol
Alkohol ve větším množství může zvýšit zánět v těle a zhoršit příznaky artritidy. Nadměrná konzumace alkoholu může také negativně ovlivnit metabolismus některých léků používaných k léčbě artritidy.
Solanáce (lilkovité rostliny)
Některé osoby s artritidou tvrdí, že jim zhoršuje příznaky konzumace lilkovitých rostlin, mezi které patří rajčata, papriky, brambory a lilky. Tyto potraviny obsahují alkaloidy, které mohou u některých jedinců přispět k bolestem kloubů a zánětu.
Je důležité podotknout, že každý člověk může reagovat na různé potraviny různě. Proto je klíčové sledovat, které potraviny individuálně zhoršují příznaky a případně je vyloučit či omezit. Konzultace s odborným dietologem nebo lékařem může pomoci přizpůsobit stravu individuálním potřebám a zefektivnit tak zvládání příznaků artritidy.
Artritida je komplexní onemocnění, jehož příznaky mohou být zhoršovány nevhodnou stravou. Velký vliv na zánět a bolest mají zejména cukry, nasycené a trans-tuky, zpracované potraviny, bílé mouky, alkohol a případně solanáce. Dodržováním vyvážené a dobře strukturované stravy, přizpůsobené individuálním potřebám, lze významně přispět ke zmírnění příznaků a zlepšení kvality života osob s artritidou.
Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24284436/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29610056/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28652101/
Sledujte nás na sociálních sítích: