Prostreno.cz

S dýňovým olejem povýšíte vaření na zdravější level

Milujete všechno, co má něco společného s dýní? Pak je třeba mít po ruce i dýňový olej, který nabízí působivé využití i zdravotní přínosy.

Olej je naprosto základní ingrediencí, bez které si vaření představíme asi jen těžko. Jaký preferujete vy? Kromě klasiky v podobě olivového, kokosového a slunečnicového se o slovo hlásí i méně známé druhy, které by neměly ujít vaší pozornosti. Jedním z nich je olej dýňový – lahodný, zdravý a plný unikátních benefitů. Stačí odšroubovat víčko!

Něco na obranyschopnost i srdce

Dýňový olej je bohatý na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Podle americké výzkumné dietoložky Bethany Doerfler tyto tuky přispívají ke snížení hladiny špatného cholesterolu, přičemž mají velmi dobrý vliv na pružnost cév, krevní oběh i imunitní systém (1). Z této ingredience vyždímáte i další výhody, neboť představuje tekutý zdroj rostlinných sloučenin a polyfenolů, které si odborné studie (2) spojují se snížením zánětů a mnohem menší pravděpodobností chronických onemocnění.

Podpora v náročných časech menopauzy

Olej z dýňových semen s jemnou oříškovou chutí a bohatým aroma ženám podává pomocnou ruku nejen v kuchyni. Výzkum (3) z roku 2022 prokázal, že jeho složení normalizuje krevní tlak a zmírňuje návaly horka i další nepříjemné menopauzální symptomy. Zčásti je to dáno tím, že zprostředkovává fytoestrogeny, které podporují stabilizaci hormonální rovnováhy.

Už žádné extrémní vypadávání vlasů

Oleje se běžně využívají ke kosmetickým účelům a tenhle není žádnou výjimkou. Ve formě pravidelně aplikované masky prokazatelně (4) zlepšuje zdraví i kvalitu vlasů. Protože zabraňuje nadměrnému vypadávání hřívy, odborníci do něj vkládají velkou naději, neboť se ukázalo (5), že může být i nadějným lékem při androgenetické alopecii (5).

Jde se na kulinářská kouzla

Dýňový olej má nízký bod kouře (přibližně 120 °C), proto není vhodný pro smažení nebo restování, ale spíše se hodí do studené kuchyně nebo jako dochucovací prostředek. Je naprosto ideální pro přípravu salátových dresinků a zálivek, dozdobení krémových polévek a zpestření (nejen) snídaňových smoothies. Neváhejte ho seznámit také s těstovinami, rýžovými pokrmy, masem a jakoukoli zeleninou. Doporučené denní množství jsou dle dietoložky Bethany Doerfler dvě čajové lžičky, což pro tělo představuje nějakých 80 kalorií.

Zdroje: (1) www.realsimple.com/food-recipes/recipe-collections-favorites/popular-ingredients/pumpkin-seed-oil (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35904246/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31445363/, (4) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.13976, (5) www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4017725/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba