Sladit zdravě bez rizik – to by chtěl asi každý, kdo ke sladkému tíhne. Ovšem umělé sladidlo aspartam mezi bezpečná ochucovadla vážně nepatří. Nejenže zvyšuje riziko infarktu, spadá i mezi potenciálně karcinogenní látky.
O vlivu umělých sladidel na lidské zdraví se ve vědeckých komunitách diskutuje už nějakou dobu. Jednou z nejběžnějších náhražek klasického cukru je aspartam, na který narážíme v mnoha dietních nápojích, žvýkačkách, jogurtech, pomazánkách, proteinových tyčinkách i mražených dezertech. Protože se nachází v celé řadě běžně konzumovaných potravin, jen málokoho by napadla jakákoli spojitost s předčasným úmrtím. Jenže ona existuje.
Osladit si život? Raději ne
Švédští vědci z Karolinské univerzity vedení profesorem Yihaiem Caem provedli experimenty na myších, které byly krmeny potravou obsahující 0,15 procenta aspartamu po dobu 12 týdnů. Tato dávka je přibližně ekvivalentní tomu, co by lidé konzumovali, pokud by každý den vypili tři plechovky dietní limonády. Výsledky tohoto pokusu ukázaly, že hlodavci na aspartamu mají větší a tučnější plaky v cévách, náběh na aterosklerózu a souběžně s tím i vyšší úroveň zánětu, což je klíčový faktor značně přispívající k rozvoji srdečních onemocnění, infarktu i mrtvici (1).
Opravdu se něco takového prodává?!
Ačkoli byla studie provedena na zvířatech, její autoři důrazně upozorňují na to, že výsledky mohou mít přímý dopad také na zdraví lidské populace, především pak při dlouhodobém užívání uvedeného sladidla. Ostatně, nejen pro nic za nic v roce 2023 Světová zdravotnická organizace zařadila aspartam na seznam potenciálně karcinogenních látek (2), což vyvolává další obavy ohledně jeho bezpečnosti. Lepší a méně rizikové alternativy? Jsou, patří mezi ně přírodní sladidlo stévie nebo alulóza, která se získává z kukuřice. To jen kdyby náhodou…
Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1073617?, (2) www.who.int/news/item/14-07-2023-aspartame-hazard-and-risk-assessment-results-released
Sledujte nás na sociálních sítích: