S těžkými kovy není žádná legrace, protože jejich expozice může zapříčinit srdeční choroby i mrtvici. V pitné vodě se bohužel nacházejí také, ale žádný strach, čajový sáček jejich koncentraci dost snižuje.
Čaj dostal další pochvalu. Kolikátou už? Těžko říct! Není totiž jen zdrojem relaxace a pohody, ale také účinným filtrem. Prokázalo se (1), že čajové lístky a sáčky mají pozoruhodnou schopnost čistit pitnou vodu, čímž její konzumaci povyšují na bezpečnější úroveň.
Pozoruhodná síla přírody
„Pro tuto studii bylo naším cílem změřit schopnost čaje absorbovat olovo a další těžké kovy,“ prohlásil člen výzkumného týmu a profesor z americké Northwestern University Vinayak Dravid (2). „Kvantifikací tohoto účinku naše práce zdůrazňuje nerozpoznaný potenciál jeho pití pasivně přispívat ke snížení expozice škodlivých látek v populacích po celém světě,“ vysvětluje vědec.
Tekutá ochrana před skrytými hrozbami
Dlouhodobé vystavení zmíněným kovům může mít fatální následky, včetně bolestí hlavy, nespavosti, podrážděnosti, srdečních chorob a mrtvice (3). Pitná voda jimi kontaminovaná tedy pochopitelně představuje významné riziko pro lidské zdraví. Ještě, že je tu čaj! Odborný tým zkoumal filtrační potenciál černého, zeleného a polozeleného oolongu. Jistě vás zajímá, který druh si vedl nejlépe, nebudeme vás proto déle napínat.
Černý spasitel se s tím nepáře
„Podle našich zjištění má ve srovnání s jinými variantami černý čaj výrazně větší schopnost vázat na sebe nežádoucí látky z vody. Změna struktury listů při jeho výrobě, kdy se jejich povrch zvrásní a vytvoří drobné otvory, je tu klíčový. Tyto úpravy zvětšují plochu, na kterou se mohou škodliviny navázat. I následné jemné rozemletí lístků značně zvyšuje aktivní filtrační prostor a tím i potenciál pro zachycení nečistot,“ popisuje Vinayak Dravid. Jeden jeho sáček louhovaný po standardní dobu pěti minut snižuje koncentraci olova přibližně o 15 procent. Není to úžasné?
Zdroje: (1) www.pubs.acs.org/doi/10.1021/acsfoodscitech.4c01030, (2) www.eurekalert.org/news-releases/1074361, (3) www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCRESAHA.123.323617#:~:text=Studies%20suggest%20that%20exposure%20to,ion%20homeostasis%2C%20and%20epigenetic%20effects.
Sledujte nás na sociálních sítích: