V dnešní době, kdy se mnoho lidí snaží věnovat větší pozornost zdravému stravování, se objevuje stále více alternativ k tradičním pokrmům. Jednohubky, které jsou obvykle spojovány s bílým pečivem, se dají připravit i jinak, bez použití nezdravých ingrediencí. Pokud hledáte inspiraci na zdravější pohoštění, zde je přehled delikátních jednohubek, které nejen skvěle chutnají, ale zároveň nabízejí hodnotnou výživu.
Plátky okurky s avokádovým krémem
Začněme s jednoduchou ale lahodnou variantou, která potěší milovníky avokáda. Místo klasického rohlíku lze použít silnější plátky okurky jako základ. Avokádový krém připravíte rozmačkáním zralého avokáda s kapkou citronové šťávy, trochou soli a pepře. Krém navrstvíte na okurkové plátky a ozdobíte například čerstvým koriandrem nebo sekanou červenou paprikou.
Mini lilkové pizzy
Lilek je další skvělou alternativou k bílému pečivu. Stačí ho nakrájet na tenké plátky, které opečete na pánvi či v troubě. Poté lilkové plátky posypete trochou domácí rajčatové omáčky, oblíbenou zeleninou a sýrem (například mozzarellou). Pečte, dokud se sýr nerozpustí, a na závěr ozdobte čerstvou bazalkou.
Plátky cukety s kozím sýrem a medem
Cuketa je velmi univerzální zelenina a výborně poslouží jako základ pro jednohubky. Plátky cukety lehce ogrilujte nebo osmahněte na pánvi. Následně je potřete kozím sýrem, zakápněte kapkou medu a posypte vlašskými ořechy. Tato kombinace vytváří neodolatelnou sladko-slanou
Rajčatové lodičky s ricottou
Rajčata dodají vašim jednohubkám svěžest a chuť. Vyberte si pevnější rajčata, která rozkrojíte na poloviny a vnitřní část opatrně vydlabejte. Pro náplň smíchejte ricottu s bylinkami (například pažitkou nebo bazalkou), citronovou kůrou a trochou soli. Touto směsí naplňte rajčatové lodičky a ozdobte olivami nebo sekanými ořechy.
Batátové plátky s hummusem a praženými semínky
Pečené batáty nabízejí sladkou a výživnou alternativu. Nakrájejte je na tenké plátky, potřete olivovým olejem, osolte a opečte v troubě do zlatova. Po vychladnutí je natřete hummusem a posypte opraženými slunečnicovými semínky, sezamovými semínky nebo dýňovými semínky. Tyto jednohubky nejen lahodně chutnají, ale také výborně vypadají.
Salátové listy s krabí pomazánkou
Listy římského salátu nebo kapusty mohou posloužit jako jedlé "nádobky" pro různé náplně. Pro krabí pomazánku smíchejte krabí maso s majonézou (ideálně domácí), citronovou šťávou, kořením a bylinkami. Na salátové listy naneste plnou lžíci pomazánky a nakonec ozdobte proužky papriky či jarní cibulkou.
Polentové čtverečky se sušenými rajčaty a olivami
Polenta je skvělou variantou jako základ pro bezlepkové jednohubky. Uvařte ji dle návodu na obalu, nechte ztuhnout a poté nakrájejte na menší čtverečky. Každý kousek pak ozdobte plátkem sušeného rajčete, kouskem olivy a popřípadě plátkem mozzarelly. Zapékejte krátce v troubě do rozpuštění sýra.
Jablečné plátky s arašídovým máslem a skořicí
Pro milovníky sladkých jednohubek jsou ideální plátky jablek. Stačí je potřít arašídovým máslem nebo jiným ořechovým krémem a jemně posypat skořicí. Tato varianta nejenže dodá energii, ale také potěší chuťové pohárky.
Jednohubky bez bílého pečiva nabízejí nekonečně možností pro kreativitu a zdravou výživu. Tyto alternativy nejenže obohatí váš stůl o nové chutě, ale také povzbudí ke konzumaci více zeleniny a zdravých ingrediencí. Takže ať už pořádáte večírek, nebo si jednoduše chcete užívat zdravější stravování, neváhejte experimentovat a objevujte nové kombinace, které nadchnou nejen vás, ale i vaše hosty.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: