Na podzim je náš organismus vystaven většímu stresu. Zima, ošklivé počasí a méně světla mohou ovlivnit jak naši psychickou, tak i fyzickou stránku. Mnoho z nás začne volit „komfortnější“ potraviny a čerstvé lehké salátky nás přestávají lákat tak, jako v létě. Bohužel, většina jídla, po kterém na podzim toužíme, není z nejzdravějších. Nadmíra nevhodného jídla zatěžuje naše tělo a zanáší organismus, to vede k větší náchylnosti a častějším onemocněním. K tomu, abychom nebyli nemocní a unavení, mohou pomoci správně zvolené sezonní potraviny. Ty nejenže prospějí našemu zažívání, ale také nám dopřejí potřebné vitaminy a živiny na chladnější měsíce.
V podzimních měsících je vhodné konzumovat potraviny, které nezatěžují organismus, ale zahřejí nás zevnitř. Důležité je volit takovou skladbu jídla, aby nás zasytila, ale zároveň nebránila organismu bojovat proti vnějším vlivům. Pokud konzumujeme nezdravá jídla, naše tělo musí bojovat nejen se škodlivinami zvenčí, ale musí také težce zpracovávat nestravitelné složky z potravy. To ještě více ovlivňuje naše zdraví a způsobuje to časté nemoci v podzimních a zimních měsících.
Abyste načerpali dostatek vitaminů, je dobré konzumovat dostatek ovoce a zeleniny. Dle výživové poradkyně Moniky Divišové by měla zelenina tvořit hlavní část našeho jídelníčku „
Zelenina by měla tvořit až 60 procent našeho talíře, zvyšte také příjem ovoce a vlákniny, ta pomáhá při vylučování škodlivin.“ Bojovníky proti nemocem jsou hlavně červená řepa, jablka a kořenová zelenina. Mimo další potraviny jako jsou růžičková kapusta, květák či batáty mají tyto potraviny tu výhodu, že z nich jdou lehce vyrobit i čerstvé šťávy. Ty jsou ideálními pomocníky, kteří nám okamžitě a ve velké míře dodají porci potřebných vitaminů a antioxidantů. Monika Divišová dodává že „
když tělo nezatěžujeme velkým množstvím jídla, lépe vnímáme, máme zbystřené smysly, lépe vidíme a slyšíme, jsme citlivější.“ Konzumací ovocných a zeleninových šťáv ze
sezonních potravin tak uděláte pro své tělo to nejlepší. „
Do několika sklenic čerstvého džusu je možné vtěsnat maximální množství živin z množství ovoce a zeleniny, které není možné během jednoho dne sníst.“ doplňuje tato výživová poradkyně.
Kořenová zelenina a hlavně mrkev pomáhá při onemocnění a prevenci infekcí. Je vynikajícím čisticím prostředkem a napomáhá trávení. Celkově mrkev posiluje organismus, posilňuje srdce a podporuje krevní oběh. Červená řepa je jedním z nejlepších zdrojů křemíku, vlákniny a dalších důležitých látek. Díky červené řepě bude vaše tělo efektivněji
vylučovat škodlivé látky a pročišťovat krev. Její konzumací navíc podpoříte svůj nervový systém a je dokázáno, že pomahá předcházet rakovinovému onemocnění. Jablka jsou klasickou podzimní potravinou. Obsahují vysoký podíl vitaminu C a vlákniny a tak pomáhají v boji proti škodlivinám a posilují imunitní systém. Navíc jsou ideálními pomocníky ve snižování hladiny cholesterolu a pomáhají předcházet srdečnímu infarktu.
Ovocné a zeleninové šťávy jsou vhodnou svačinou, která vás v průběhu dne nastartuje a dodá potřebnout energii. Pokud nemáte jak připravit si šťávy vlastní, není nic jednoduššího než zajít do jednoho z mnoha fresh barů a zvolit si na co máte chuť.
Sledujte nás na sociálních sítích: