Odevšad slyšíme, jak bychom měli konzumovat spoustu ryb, případně užívat doplňky s rybím tukem, protože obsahují omega-3 mastné kyseliny. Ale v čem našemu organismu tolik pomáhají?
Rybí tuk se stal nejen předmětem reklamy, jež se nás snaží přesvědčit o jeho účincích, ale také nejrůznějších výzkumů. A jejich výsledky znějí hodně slibně. Co vlastně vyzkoumaly o přínosech rybího tuku na naše zdraví?
1. Ochrana pro srdce
Vliv omega-3 mastných kyselin v rybím tuku na naše srdce a cévy se zkoumá už docela dlouho. Podle některých studií dokáží snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění například tím, že snižují hladinu triglyceridů v krvi, podporují zdraví cév (pomáhají zabraňovat jejich kornatění), bojují proti jejich ucpání.
2. Snížený cholesterol
Studie provedená na Mayo Clinic se zabývala otázkou, které potraviny aktivně snižují hladinu cholesterolu v našem těle. A omaga-3 mastné kyseliny obsažené mimo jiné právě v rybím tuku tehdy skončily na 2. místě – hned za ovesnými vločkami a dalšími potravinami s vysokým obsahem vlákniny.
3. Posílené kosti
Omaga-3 mastné kyseliny pomáhají podle výzkumu University of Maryland Medical Center zvyšovat schopnost našeho těla absorbovat více vápníku, který je důležitý pro zdraví kostí. Navíc se zdá, že dodáváme-li tělu dostatek těchto kyselin, vylučujeme méně vápníku močí.
4. Slabší menstruační bolesti
Poměrně malá studie NYU Langone Medical Center zjistila, že ženy užívající doplňky stravy obsahující rybí tuk, nemají během menstruace tak silné bolesti jako jejich kolegyně, jež tyto přípravky neužívaly. Jiná ze studií pak naznačila, že efekt rybího tuku je ještě větší, užívá-li se společně s vitaminem B12.
5. Méně bolestivé klouby
Další studie pak naznačují, že omega-3 mastné kyseliny mohou zmírňovat bolestivé projevy revmatoidní artritidy a dalších chorob kloubů.
Sledujte nás na sociálních sítích: