Červená čekanka neboli italská čekanka obsahuje mnoho důležitých živin pro naše zdraví, posílí imunitu, detoxikuje tělo, redukuje hmotnost a zvládne i mnohem více. Poznejte všechny její přínosy a nezapomeňte ji připsat na svůj nákupní seznam.
Červená čekanka, na rozdíl od mnoha jiných listových zelenin, je příležitostně konzumována v syrovém stavu, protože má hořké a kořeněné chuťové složky. Nicméně když jsou tyto listy spařené nebo ogrilované, tato hořkost se ztrácí a zůstává jen příjemnou chuť, kterou oceníte v salátech, jako přílohu k rybám i těstovinám. Červená čekanka, má spoustu využití v kulinářství, než ji zařadíte na váš stůl, podívejte se, jaký užitek čekanka nabízí.
Co obsahuje?
Tato listová zelenina poskytuje velké množství vitaminu K, stejně jako průměrné množství mědi, folátů, vitamínu C, E a skupiny B, vlákniny a bílkovin. Červená čekanka také obsahuje celou řadu antioxidantů, které mají významný vliv na zdraví. Zelenina obsahuje jen minimum kalorií a zároveň cenné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Poznejte všechny přínosy této italské dobroty.
Posiluje imunitu
Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu C, který se nachází v této listové zelenině, můžeme čekanku považovat za posilovač imunitního systému. Dále díky přítomnosti luteinu, zeaxantinu a dalších polyfenolických sloučenin zmírňuje červená čekanka již probíhající zánět.
Detoxikuje tělo
Četné studie potvrzují, že konzumace této listové zeleniny přispívá ke stimulaci funkce jater, tím i následně urychluje proces eliminace toxinů a odpadu z těla a udržuje tak čistý krevní oběh.
Pomůže k vysněné postavě
Vzhledem k extrémně nízkým hodnotám kalorií poskytuje tato zelenina snadný způsob, jak uspokojit chuť k jídlu, aniž byste ohrozili váhu a překročili denní kalorické cíle. Tato zelenina vám pomůže udržet a získat štíhlé křivky, přesto si na ní pochutnáte.
Snižuje krevní tlak
S mírným množstvím draslíku a dalších antioxidantů snižuje tato zelenina krevní tlak a tím i zátěž na kardiovaskulární systém. Antioxidanty jsou také schopné minimalizovat zánět v neurologickém systému a zpomalit ukládání beta-amyloidového plaku. To může zpomalit nástup, nebo dokonce napomoci prevenci Alzheimerovy choroby a dalších neurodegenerativních onemocnění.
Pro pevné kosti
Vitamin K hraje klíčovou roli ve všech oblastech, od kostní minerální hustoty až po srážlivost krve. Červená čekanka vám dodá více než 100 % doporučené denní dávky tohoto potřebného vitaminu a ochrání vás před vznikem osteoporózy a dalších onemocnění.
Pastva pro oči
Přítomný lutein a zeaxantin byly široce zkoumány pro své účinky na náš zrak, konkrétně v prevenci makulární degenerace. I v tomto ohledu je čekanka skvělá zelenina pro prevenci celé řady onemocnění.
Sledujte nás na sociálních sítích: